China is nu land met "lage middeninkomens"

China is een categorie gestegen in de rangschikking van nationale economieën. Het mag zich nu een land met lage middeninkomens noemen, zegt een rapport van het Nationaal Bureau voor Statistieken (NBS) in China.
China mag dan wel jaar na jaar een forse economische groei laten optekenen, door zijn grote aantal inwoners bleef het bbp per inwoner tot de laagste ter wereld behoren. In de classificatie die de Wereldbank maakt van nationale economieën, bengelde China helemaal onderaan, in de categorie van landen met lage inkomens, waar bijvoorbeeld ook Ethiopië en Haïti te vinden zijn.

Maar vorig jaar bedroeg het bruto binnenland product (bbp) per Chinees 2770 dollar (1925 euro). Daardoor mag China zich nu officieel een land met lage middeninkomens noemen.

In die categorie brengt de Wereldbank landen onder met een bbp per inwoner tussen 976 en 3855 dollar. Andere landen in deze categorie zijn onder meer India, Iran, Bolivia en Georgië.

Ter vergelijking: de meeste westerse landen, waaronder België en Nederland, bevinden zich in de categorie van hoge inkomens, waarvan de ondergrens 11.906 dollar bedraagt.

Het Chinese NBS-rapport biedt een overzicht van de economische groei van de Volksrepubliek China sinds haar ontstaan zestig jaar geleden. Het bbp steeg in die periode gemiddeld met 8,1 procent per jaar.

Ook andere rangschikkingen laten zien hoe hard de Chinese economie vooruitgaat. Zo blijkt uit cijfers van de Federatie van Chinese Bedrijven en Vereniging van Chinese bedrijfsleiders dat de vijfhonderd grootste Chinese bedrijven de eerste helft van dit jaar voor het eerst meer winst gemaakt hebben dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.