China probeert Mexicaanse griep in te dammen

Ondanks strikte grenscontroles en draconische quarantainemaatregelen is de Mexicaanse griep ook China en Hongkong binnengeslopen. Met man en macht probeert het land nu de verspreiding van het virus in te dammen.
China heeft deze week twee gevallen van Mexicaanse griep bevestigd en ook Hongkong meldde een tweede geval.
De eerste drager in China was een dertigjarige student die uit de VS was teruggekeerd. Via Tokio was hij in Peking geland en daar had hij een binnenlandse vlucht naar Chengdu genomen. Bij zijn aankomst werd hij meteen naar het ziekenhuis gebracht.
Minder dan 24 uur nadat de ziekte was bevestigd, was 80 procent van de passagiers op de vluchten van Tokio en Peking al opgespoord en in quarantaine geplaatst.
De regering verscherpte de noodmaatregelen nog. Vliegtuigpassagiers die uit landen komen waar Mexicaanse griep is vastgesteld en een binnenlandse vlucht willen nemen, moeten nu hun gezondheidstoestand melden op de Chinese luchthavens.

Ook op de trein


Het tweede geval plaatste China voor nog grotere problemen, want de drager reisde per trein. Een 19-jarige student uit de oostelijke provincie Shangdong was net uit Canada teruggekeerd. Bij zijn aankomst in Peking had hij hoofd- en keelpijn gekregen maar hij was toch op de trein naar Jinan in Shangdong gestapt.
Op de trein meldde hij zijn koorts. Bij zijn aankomst werd hij meteen in quarantaine geplaatst. Maar lokale media zeggen dat de meeste passagiers die in dezelfde wagon zaten, niet gevonden zijn als gevolg van een gebrekkige communicatie tussen de gezondheids- en de spoorwegdiensten.
“Dit is niet zomaar een gebrek aan communicatie tussen regeringsdiensten, dit is plichtsverzuim”, zegt Xue Lan, dekaan van de School voor Overheidsbeleid aan de Tsinghua-universiteit in Peking. De regering kondigde al aan dat ze dit soort fouten zal bestraffen.
Het tweede geval dat Hongkong deze week meldde, was een inwoner die uit San Francisco was teruggekeerd. De gezondheidsdiensten in Hongkong riepen de VS op alle vertrekkende vliegtuigpassagiers te onderzoeken en zo de export van het virus tegen te gaan.

Veel aandacht


De Chinese media besteden opvallend veel aandacht aan de Mexicaanse griep. De herinnering aan het SARS-virus van 2003 ligt er nog vers in het geheugen.
De Chinese overheid probeerde die epidemie toen zo lang mogelijk te verdoezelen.
Op de staatstelevisie riep president Hu Jintao deze week op tot nationale waakzaamheid. Alle ambtenaren kregen de opdracht alle mogelijke noodmaatregelen te nemen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. “Geen inspanning mag te veel zijn om de verspreiding van de epidemie een halt toe te roepen”, zei Hu Jintao.
Gezondsheidsdiensten zijn een grondige zoektocht gestart naar iedereen die met de twee besmette personen in contact is gekomen.

Vogelgriep


China’s grootste zorg zijn de vele regio’s waar regelmatig vogelgriep uitbreekt. Die zouden een goede voedingsbodem kunnen zijn voor de nieuwe variant van het griepvirus.
Het belangrijkste gevaar is dat er een mengvorm tussen vogelgriep en Mexicaanse griep ontstaat, zegt Hans Troedsson, hoofd van het Chinese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Vogelgriep is zeer dodelijk maar wordt zelden tussen mensen overgedragen. Mexicaanse griep is relatief goedaardig, veroorzaakt weinig doden maar is zeer besmettelijk tussen mensen. Een vermenging kan tot een nieuw, onvoorspelbaar en misschien nog dodelijker virus leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.