China stelt klimaatstandpunt bij

China neemt opvallend constructieve standpunten in op de VN-klimaatconferentie in Bali. Het land is bereid zijn uitstoot aan broeikasgassen terug te dringen als de rijke landen met genoeg technologie en financiële steun over de brug komen.
China neemt het klimaatprobleem ernstig, dat moet iedereen in Bali duidelijk worden. Op een “China in actie”-stand op de conferentie smeert de regering haar recente klimaatinitiatieven breed uit. China heeft zich onder meer voorgenomen zijn energie-efficiëntie tegen 2010 met 20 procent te verbeteren en wil tegen dan ook tien procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Milieubescherming en het terugdringen van de CO2-uitstoot worden voortaan ook criteria bij de beoordeling van Chinese beleidsmakers. Vroeger gaf alleen de economische groei de doorslag.
Peking heeft de ambitie om volgend jaar “groene” Olympische Spelen te organiseren en wil daarom niet uit de toon vallen op de klimaattop. Vroeger schoof het land de schuld altijd door naar de rijke landen als het aangesproken werd op de zware luchtvervuiling in de Chinese industriesteden. De VS en de andere industrielanden waren tussen 1950 en 2000 goed voor meer dan driekwart van de totale uitstoot aan CO2, luidde de redenering. Maar nu heeft China de leiding op zich genomen van de ontwikkelingslanden die zeggen dat ze ook wat willen ondernemen tegen het klimaatprobleem, als de industrielanden die inspanningen beter helpen financieren.
China steunt in principe een nieuwe internationaal klimaatovereenkomst, de opvolger van het protocol van Kyoto dat in 2012 afloopt. Het protocol van Kyoto verplicht alleen industrielanden hun uitstoot aan broeikasgassen te verminderen. In Bali wordt bekeken of en hoe de ontwikkelinglanden een duit in het zakje kunnen doen.
Peking blijft tegen bindende uitstootbeperkingen. De Chinese economie moet ongeremd verder kunnen groeien om de armoede onder de 1,3 miljard inwoners van het land helemaal uit te roeien, luidt het argument. Maar China wil wel zijn best doen om zijn uitstoot te beperken, klinkt het nu in Bali, als de rijke landen met de nodige hulp over de brug komen.
“Niet alleen het terugdringen van de uitstoot moet centraal staan in Bali”, stond op 9 december te lezen in het editoriaal van de staatskrant China Daily, “maar ook de overdracht van technologie en de financiering van initiatieven in de ontwikkelingslanden.”
De Chinese delegatie in Bali heeft voorgesteld een door de VN beheerd fonds op te richten dat ontwikkelingslanden helpt te investeren in schone technologie. China vindt dat de rijke landen op dat vlak veel meer moeten doen dan nu het geval is.
Die hulp is vooral voor China van cruciaal belang, zegt delegatielid Su Wei. Wij produceren massaal goederen voor de rest van de wereld, “en daarom staat China voor een enorme uitdaging propere, energiezuinige en koolstofarme technologie in te voeren.” Volgens recente studies houdt bijna een kwart van de Chinese CO2-uitstoot verband met producten die naar Westerse landen worden uitgevoerd. Op die manier helpt China de rijke landen hun uitstoot lager te houden. “China subsidieert met zijn energie de consumenten in het Westen”, concludeert Chen Yin van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen.
De Chinese onderhandelaars in Bali spelen dat argument wel niet uit om hun eisen kracht bij te zetten. “Verbanden leggen tussen het klimaatbeleid en internationale handel kan gevaarlijk zijn, want dat kan nieuwe handelsbarrières opwerpen”, verklaarde Li Liyan, een andere delegatielid, in een interview met de nieuwssite China Business News.
Onder de Chinezen wordt het nieuwe milieubewustzijn van de regering goed onthaald. Iedereen weet dat China voor een herculestaak staat. Twee derde van de energie die China nodig heeft, wordt opgewekt met sterk zwavelhoudende steenkool. Veel Chinese steden behoren tot de zwaarst vervuilde plaatsten ter wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.