China verstevigt economische belangen in Saudi-Arabië

De Chinese president Hu Jintao heeft dinsdag gesprekken gevoerd met de Saudische koning Abdullah over een verdere uitbreiding van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen.
In het kader van een handelsmissie in het Midden-Oosten bracht Hu Jintao een bezoek aan de hoofdstad Riyadh om de strategische relaties met zijn handelspartner te bespreken. Hij sprak met koning Abdullah over de globale en regionale belangen en de financiële crisis.
Op het einde van de bijeenkomst werden vijf bilaterale akkoorden ondertekend. Het geanticipeerde samenwerkingsverband in olie-en gasexport en mijnbouw was daar één van. Daarnaast gaan beide landen ook intensief samenwerken op vlak van gezondheid, kwaliteitscontrole en standaardregels rond goederen en diensten.
Er werd ook overeenkomst gesloten over de aanleg van een spoorwegverbinding tussen de islamitische heilige steden Mekka en Medina, die het vervoer van islamitische pelgrims moet vergemakkelijken. Er werd een overeenkomst getekend tussen de bevoegde minister en China Railway Company waardoor China het contract voor de openbare werken binnenhaalt. De spoorlijn zal 444 km lang zijn en heeft een kostenplaatje van 1,8 miljard dollar.  
China blijft ook tuk op andere grootschalige aanbestedingen die de Saudische regering in de toekomst wil uitvoeren. De Saudische regering plant een vijfjarig investeringsplan ter waarde van 120 miljard dollar om de industrie, het onderwijs en de infrastructuur van het land te verbeteren. Gezien de hoge werkloosheid in zijn land, probeert Hu Jintao hierin zo veel mogelijk te participeren.  
Handelsbetrekkingen tussen China en Saudi-Arabië zijn verdubbeld sinds 2005. Ten opzichte van vorig jaar is er een stijging van 65%. Er zijn volgens de Chinese overheid 62 bedrijven actief in het land, wat goed is voor een tewerkstelling van 15.000 Chinezen.
Sinopec, het Chinese staatsoliebedrijf is met het Saudi-Arabisch Saudi Aramco in verregaande onderhandelingen over de bouw van twee nieuwe olieraffinaderijen in Saudi-Arabië. Bijna de helft van de totale olie-import van China is afkomstig uit het Midden-Oosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.