China ziet brood in aardbevingtoerisme

China stelt gebieden die vorig jaar door de zware aardbeving getroffen zijn, open voor toeristen. Dat meldden de staatsmedia deze week. De toeristische diensten zien brood in dit aardbevingtoerisme.
De bergachtige zone waar de aardbeving hele dorpen van de kaart veegde en scholen, huizen en fabrieken vernielde, trekt verbijsterende hoeveelheden Chinese toeristen. Tijdens de vakantie rond het Chinese nieuwjaar alleen al er kwamen er 7 miljoen, zegt de toeristische dienst van de provincie Sichuan.

Er worden nu trips georganiseerd door het gebied. De deelnemers bezoeken de officiële herdenkingsparken, de begraafplaatsen waar de as van de doden is begraven en platformen vanwaar men panoramische uitzichten krijgt over de verwoestingen.

Het dorp Donghekou, waar slechts 300 van de 1400 inwoners de aardbeving overleefden, is een van de toeristische trekpleisters van de provincie geworden. Meer dan 260.000 mensen bezochten er het herdenkingspark dat in november openging.

“Er is een enorme toeristische markt voor die ruïnes”, zegt de toeristische dienst van Sichuan. “We kunnen de toeristen er niet weghouden en we hopen ook dat toeristen uitkijken en de gevoelens van de overlevenden niet kwetsen.”

Geen nieuws over lijden



De aardbeving doodde op 12 mei vorig jaar 90.000 mensen in Sichuan, de zwaarste aardbeving in dertig jaar in China. De regering stond toe dat over de ramp werd bericht. Daardoor ontstond grote interesse bij de Chinese bevolking, dat geen officieel nieuws over publiek lijden en verwoesting gewoon is.

De Chinese regering geeft geen toestemming voor andere monumenten en plechtigheden die de ramp herdenken. Zelfs aan de duizenden ingestorte scholen mogen ouders geen ceremonies organiseren voor hun omgekomen kinderen. De schrik voor sociale onrust is groot. Ouders zeggen dat corruptie en slecht bestuur aan de basis liggen van de instorting van de scholen.

Economisch herstel



Maar in de het aardbevingtoerisme ziet de overheid geen graten. Het kan het economisch herstel van het gebied helpen, zegt ze. Zo’n 46 miljoen mensen werden op de een of andere manier getroffen door de aardbeving, 1,5 miljoen mensen verloren hun grond en werk.

De communistische partij in Dujiangyan, een van de zwaarst getroffen steden, roept de ambtenaren op “het aardbevingtoerisme actief te promoten” en zo de vernieling in een “waardevolle bron van toerisme” om te zetten.

Niet iedereen is gelukkig met die evolutie. “We hebben een aardbevingmuseum nodig”, zegt commentator Huang Xiaowei in het Chinese zakenblad Economic Observer. “Zonder een adequate plaats om te herinneren en na te denken wordt de pijn van de overlevenden van de aardbeving omgezet in een consumptie-artikel.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.