Chinese afgestudeerden zitten zonder werk

Feng Danya studeerde buitenlandse talen. Ze wil graag werken bij een plaatselijk bedrijf en samen verder groeien, zegt ze. Maar haar timing was verkeerd: ze studeerde af in een periode van onzekerheid voor de wereldwijde economie en Chinese startups.
“Ik werk nu bij een Italiaanse delicatessenwinkel, waar ik vlees en kaas verkoop”, zegt ze teleurgesteld. “Mijn Engels probeer ik op peil te houden door met buitenlandse toeristen te praten. Ik heb geprobeerd werk te vinden waarbij ik iets met mijn kennis kan doen, maar dat is niet gelukt.”

Feng heeft in ieder geval werk. Ze verdient 137 euro per maand en woont nog thuis. Tegelijkertijd blijft ze zoeken naar ander werk. Veel van haar studiegenoten zitten echter nog zonder werk.

Vorige maand publiceerde de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen (CASS) een rapport waaruit bleek dat de inkomsten van pas afgestudeerden even laag of zelfs lager liggen dan die van migranten. Het nieuws was een klap in het gezicht van veel ambitieuze ouders en studenten.

“Waarom zou je zoveel energie steken in het behalen van een graad, als je uiteindelijk niet meer verdient dan een migrant?”, zegt Wang Lefu, afgestudeerd in business management. “Waarom dan examens en al die bureaucratie?”

Ook Wang zit zonder werk. Hij wil nu in het buitenland verder gaan studeren. Zijn ouders hebben een eigen zaak en kunnen een studie in Groot-Brittannië of Australië voor hem betalen. Na zijn studie in het buitenland hoopt hij terug te gaan naar China, met een buitenlands salaris, zegt hij.

Kinderoppas



De wereldwijde economische crisis verergerde in China een werkloosheidscrisis die er al jaren aan zat te komen. Weinig mensen verwachten dat die crisis snel voorbij zal zijn. Officieel bedraagt de werkloosheid in China 4 procent. Een grote groep arbeiders - 150 miljoen migranten - wordt echter niet meegerekend.

Toen de financiële crisis vorig jaar toesloeg, raakten naar schatting twintig miljoen migranten hun werk kwijt. Zij gingen terug naar huis.

China krijgt steeds meer hoger opgeleiden. Afgelopen zomer betraden 6,1 miljoen afgestudeerden de arbeidsmarkt, 540.000 meer dan vorig jaar. In 2008 vond minder dan 70 procent werk. Dit jaar zullen naar verwachting twee miljoen afgestudeerden, waaronder veel studenten met een postdoctoraal diploma, zonder werk zitten.

Studenten uit de provincie Guangdong, de meest welvarende regio in China, zijn zo wanhopig op zoek naar werk dat ze zelfs solliciteren op banen als kinderoppas. Maar ook die banen krijgen ze niet, want de meestal welgestelde werkgevers hebben liever meisjes van het platteland met ervaring dan Engelssprekende afgestudeerden in bedrijfskunde.

Volgens CASS heeft het tekort aan werknemers met ervaring en de overvloed aan pas afgestudeerden geleid tot een abnormale trend waarbij afgestudeerden hetzelfde of soms minder betaald krijgen dan migranten.

Feng Danya moet het in Peking, een van de duurste steden van China, doen met 137 euro per maand. Migranten die in het zuiden van China eenvoudig werk doen, verdienen soms meer dan 147 euro per maand.

Niet alleen de studenten zijn gefrustreerd, ook hun ouders. Veel ouders hebben al hun spaargeld geïnvesteerd in de opleiding van hun kind. Zij beschuldigen de overheid van wanbeleid: die stimuleert hoger onderwijs, maar faalt erin ook werk te verschaffen aan de afgestudeerden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.