Chinese arbeiders gevangen in bedrijf

In de Chinese zuidelijke provincie Guangdong verspert de politie sinds vrijdagochtend de uitgang van een bedrijf. Daardoor zitten enkele honderden arbeiders opgesloten in het gebouw.
Begin deze week organiseerden de werknemers van de Jianrong valiezenfabriek in Dongguan een protestactie buiten het bedrijf. Daarmee wilden ze de opeenstapelende achterstallige lonen aanklagen. De bedrijfsleiders maakten echter meteen duidelijk dat ze niet wilden onderhandelen over de looneisen.
Daarop trok het gezelschap op dinsdag naar de plaatselijke overheid om de kwestie aan te kaarten, maar ook daar kregen de arbeiders geen gehoor. Enkelen werden zelfs afgeranseld door de politie. In de volgende dagen werden de manifestanten door de ordediensten teruggedreven naar het Jianrongbedrijf.
Ook bij deze actie zouden een pak gewonden zijn gevallen. Sinds vrijdagochtend barricadeert een zwaarbewapende politiemacht nu de toegang tot het gebouw, dat naast een productiehal ook een slaapzaal herbergt.

Driehonderd arbeiders opgesloten



Er zouden ruim driehonderd arbeiders vastzitten in het gebouw. Enkelen klommen reeds op het dak van het bedrijfscomplex, anderen zitten op de uitkijk vanachter de metalen tralies van de slaapzaal.
Zhang Guohua, de woordvoerder van de arbeiders, verklaarde in een telefoongesprek met persagentschap AP dat, toen een meisje deze morgen de slaapzaal wou verlaten, “op haar hoofd werd geslagen met een metalen spijler, en daarna met hevige verwondingen werd afgevoerd naar het ziekenhuis.”

De overheid is bang dat ons protest zal worden opgepikt door de internationale media.
Internationale media



Dai Houxue, één van de arbeiders die kon ontsnappen, vertelde deze morgen aan AP waarom de politiemacht zo drastisch reageert op het protest. “Ze proberen ons op te sluiten in de fabriek, omdat ze bang zijn dat ons verhaal door de internationale media wordt opgepikt.”

Criminele vlucht



Het loonconflict van Jianrond is geen alleenstaand geval in China. Het officiële Chinese dagblad China Daily maakte gisteren nog enkele treffende cijfers bekend. In amper twee maanden tijd, sloten in de industriestad Dongguan alleen al 117 bedrijven hun deuren.
De bedrijfsleiders kozen keer op keer het hazenpad, en lieten daarbij meer dan 20.000 arbeiders achter zonder salaris. Volgens de krant ijvert Liu Youijun, een hoge ambtenaar van de provincie Guangdong, dan ook voor een criminele vervolging van dergelijke op de vlucht geslagen firmaleiders. Zijn voorstel zou vanaf 2009 in een wet kunnen gegoten worden.

Onder druk


De vele faillissementen en loonconflicten in de regio voeren de druk op de regering, om sociale stabiliteit te herstellen, hoog op. In de zuidelijke provincie Guangdong moesten in 2008 reeds meer dan 15 500 bedrijven hun deuren sluiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.