Chinese ex-baas voedingscontrole krijgt doodstraf

Een rechter in Peking heeft Zheng Xiaoyu, de voormalige directeur van de overheidsdienst die toezicht moet houden op de geneesmiddelen- en voedingsindustrie, ter dood veroordeeld wegens corruptie. De uitspraak komt er na internationale schandalen over giftige stoffen in Chinese voedingsmiddelen en medicijnen.
Zheng leidde het agentschap voor voedselveiligheid en de farmasector van 1997 tot 2006. In die tijd zou hij voor 850.000 dollar (625.000 euro) giften en steekpenningen hebben ontvangen en in ruil zes onveilige geneesmiddelen op de markt hebben toegelaten. Een van de medicijnen, een antibioticum, doodde elf mensen voor het in augustus 2006 van de markt werd gehaald. 
De rechtbank verwees in haar vonnis naar “de enorme omkoopsommen en de grote schade die Zheng door zijn plichtsverzuim had aangericht aan het land en de bevolking”. Schandalen rond onveilige voedingsmiddelen of geneesmiddelen zijn in China oud nieuws. Door de export komen steeds meer van die producten ook in het buitenland terecht, wat nadelig uitdraait voor het imago van het label “made in China”.
Klachten uit buitenland
China, dat voor 30 miljard dollar voedsel en geneesmiddelen exporteert, werd de laatste tijd gebombardeerd met klachten uit het buitenland. In Canada en de VS riepen de autoriteiten massaal dierenvoeding terug die melamine bevatte, een giftige substantie die gebruikt wordt in meststoffen en op een of andere manier in Chinees tarwegluten was geraakt dat naar de VS en Canada wordt geëxporteerd als ingrediënt voor dierenvoedsel.
In Panama stierven minstens 100 mensen omdat ze een Chinese hoestdrank met diethyleenglycol hadden gedronken. Dezelfde substantie werd gevonden in Chinese tandpasta, waarop de VS de import van dit product verbood. In het lijstje van alarmerende producten staan ook chemisch gekleurde pruimen, diepgevroren garnalen met als conserveermiddel het kankerverwekkende nitrofuraan en paddenstoelen die werden besproeid met illegale pesticiden. 
Bier met formol
De meeste van de voedselschandalen blijven een interne Chinese aangelegenheid. Niemand kijkt nog op van rijstnoedels die bewerkt worden met een loodhoudend bleekmiddel of bier met formol. Chinese internetgebruikers vergelijken de dagelijkse strijd met chemicaliën en pesticiden met een wandeling door een mijnenveld. 
De veroordeling van Zheng Xiaoyu lost dat probleem niet op. Uit een onderzoek van een van de 12 controlediensten van de Chinese overheid bleek dat 450.000 levensmiddelenbedrijven zonder licentie werken. Bij zestig procent van die bedrijven ontbrak elke vorm van kwaliteitscontrole. 
Nu de internationale schandalen de export dreigen te schaden, kondigde het belangrijkste overheidsagentschap voor kwaliteitscontrole een systeem aan om onveilige producten terug te roepen. In China zijn er al zo’n 200 regionale en nationale wetten die regels en standaarden definiëren voor voedselveiligheid, maar het schort bij de toepassing en de controle.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.