Chinese handelaars steken Amerikanen naar de kroon in India

De handel tussen India en China neemt aan een duizelingwekkend tempo toe. Volgens sommige experts zal China binnen enkele jaren de VS aflossen als belangrijkste Indiase handelspartner. Maar de VS zetten alle zeilen bij.

Vorig jaar wisselden China en India voor 18,71 miljard dollar (15,6 miljard euro) aan goederen en diensten uit, een stijging met bijna een vijfde in vergelijking met 2004. De Indiase export naar China steeg vorig jaar zelf met meer dan 27 procent.

China wordt binnen een jaar of twee de grootste handelspartner van India, voorspelt Nagesh Kumar, directeur-generaal van het Research and Information System for Developing Countries, een denktank van de Indiase regering. In 2007 is de handel tussen China en India meer dan 30 miljard dollar (25 miljard euro) waard, schat hij.

Niet alle experts zijn het daarmee eens. De goederenhandel tussen India en de VS was het voorbije jaar 25 miljard dollar (21 miljard euro) waard, en dat zou tegen 2009 kunnen oplopen tot 40 miljard dollar (33 miljard euro).

De VS zullen de belangrijkste Indiase handelspartner blijven, denkt Arun Kumar, professor aan de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Delhi. De handel tussen India en China draait vooral om producten waarbij weinig technologie komt kijken. Met de VS voeren we in hoofdzaak hoogtechnologische handel, en het volume daarvan zal nog toenemen omdat de VS op technologisch vlak superieur is.

Mango’s voor Bush

Het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan India eerder deze maand onderlijnde het belang dat de VS hechten aan de Indiase markt. Tussen 2002 en 2005 verdubbelde de Amerikaanse export naar India van 4 tot 8 miljard dollar (3,3 tot 6,6 miljard euro). India is daarmee nog altijd geen zwaargewicht onder de Amerikaanse handelspartners, maar het land vormt wel de grootste potentiële markt. Om de groeiende afzetkansen gaaf te houden, willen de VS ook de nodige toegevingen doen.

Bij zijn aankomst in de Zuid-Indiase stad Hyderabad kreeg Bush onder meer aan mandje met Banganapalli-mango’s in handen gedrukt, volgens de Indiërs de lekkerste mango’s ter wereld. De VS kijken ernaar uit Indiase mango’s te eten, zei Bush braaf. Zeventien jaar lang hadden de VS hun grenzen dichtgehouden voor de zoete vruchten omdat ze niet aan de strenge Amerikaanse invoernormen beantwoordden. Maar nu heeft de Amerikaanse overheid aangekondigd dat ze de goedkeuringsprocedure voor de invoer van Indiase mango’s heeft opgestart, en dat die binnen een jaar rond kan zijn.

De VS zouden hun grenzen voor nog meer Indiase landbouwgewassen kunnen openstellen. Omgekeerd proberen de Amerikanen India te overtuigen de huidige handelsbeperkingen te versoepelen om tarwe en andere Amerikaanse landbouwproducten in India aan de man te kunnen brengen.

Onder druk van de Chinese concurrentie lijken de VS geen tijd te willen verliezen om een voet tussen de deur te krijgen op de Indiase landbouwmarkt. De Amerikaanse autoriteiten gaan zelfs Indiase keurmerken voor bioproducten erkennen India en de VS willen ook 100 miljoen dollar (84 miljoen euro) investeren in gezamenlijke onderzoeks- en opleidingsprojecten in de landbouwsector.

Sommige experts stellen wel vragen bij de samenwerking in de landbouwsector. De VS zetten in op grootschalig gebruik van transgene gewassen en kapitaalintensieve technologie, zegt Kumar, de professor van de Jawaharlal Nehru Universiteit. Dat gaat helemaal voorbije aan veel arme Indiase boeren die helemaal geen opleiding hebben gehad.

Er zijn nog wel meer struikelblokken in de handelsrelaties tussen India en de VS. De Amerikaanse publieke opinie is beducht voor de uitbesteding van banen aan de veel goedkopere dienstencentra in India. En Amerikaanse ondernemers die in India actief willen worden, krijgen onvermijdelijk te maken met de taaie bureaucratie die het aanvankelijke enthousiasme vaak verstikt.

Toch zijn Amerikaanse ondernemers nu al veruit de grootste investeerders in India. Ze zijn in alle sectoren actief, van infrastructuurwerken over telecommunicatie tot de productie van geneesmiddelen.

Maar ook China profiteert al volop van de Indiase knowhow en onklopbare prijzen. China roept steeds meer de hulp in van Indiase softwarebedrijven om zijn fabrieken te moderniseren. Verscheidene Indiase softwareondernemingen hebben intussen ook al vestigingen in China. (PD/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.