Chinese honden gered van slachtpartij

Duizenden honden zijn aan de dood ontsnapt na protestbrieven van dierenliefhebbers. De politie in Beijing en andere Chinese steden viel sinds oktober huizen binnen om niet-geregistreerde of gevaarlijke honden in beslag te nemen en te doden.
Met de invallen wil de politie officieel de verspreiding van hondsdolheid bestrijden. Het virus zou al aan 318 mensen het leven gekost hebben. Maar volgens ACTAsia for Animals zou de hondenslachting eerder te maken hebben met de naderende Olympische Spelen, een voorloper voor een totaal verbod op het bezit van huisdieren of een reactie op de negatieve mediaberichten van de massale hondenslachting in juli. De Chinese autoriteiten hebben toen 50.000 honden gedood uit vrees voor hondsdolheid. De autoriteiten gebruikten daarvoor technieken als elektrocutie, vergiftiging en wurging.

Professor Zu, een epidemioloog, zegt tegen ACTAsia for Animals dat het merendeel van de dodelijke slachtoffers van hondsdolheid niet vielen in grote steden als Beijing, Shanghai of Kongzhou, maar in de landelijke gebieden van China. “De meeste inwoners van die gebieden weten niet dat hun hond gevaccineerd moet worden.” Zu zegt dat vaccinaties tegen hondsdolheid promoten een veel efficiëntere methode is om hondsdolheid uit te roeien dan de dieren massaal af te slachten.”

Een wet uit 2003 verbiedt het bezig van 41 gevaarlijke hondenrassen of honden die groter zijn dan 35 centimeter, zoals een Labrador of een Rottweiler. Wie geen licentie op zak heeft, mag bovendien geen hond bezitten. Zo’n licentie kost 57 tot 95 euro. In Beijing, een stad met 13 miljoen inwoners, zouden volgens een officiële schatting ongeveer een miljoen honden rondlopen, slechts de helft van de honden zouden geregistreerd zijn.

De politie heeft sinds de start van de actie 29.000 niet-geregistreerde honden aangetroffen. 1698 huishoudens hadden meer dan één hond en 77 illegale hondenkwekers werden gesloten. Volgens verschillende berichten zou de politie sommige honden doodgeslagen hebben in het bijzijn van de eigenaars.

De acties ontlokten een storm van protest. 60.000 dierenliefhebbers uit China ondertekenden een protestbrief aan de Chinese president Hu Jintao. Ze trokken ook de straat op om te protesteren tegen het hondenbeleid van de overheid. Er volgden verschillende petities over de hele wereld. Het IFAW, het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn, nam het voortouw in de protestacties die hun doel uiteindelijk niet gemist hebben. President Jintao heeft namelijk beslist de antihondenactie stop te zetten. In de krant “South China Morning Post” zei Jintao niet tevreden te zijn met de klachten en de internationale mediaverslaggeving over de acties.

Het IFAW zegt de beslissing van president Jintao toe te juichen: “Het toont aan dat de president begrip heeft voor de speciale band die mensen voelen met hun huisdieren en dat dergelijke acties tegen honden contraproductief zijn om sociale harmonie te bereiken”, zegt Grace Ge Gabriel, de directeur van het IFAW in Azië. Gabriel hoopt dat de regering nu maatregelen zal nemen om de hondenwetgeving te hervormen zodat verantwoord hondenbezit gepromoot wordt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.