Chinese kippensmokkelaars hinderen Vietnamese strijd tegen vogelgriep

Vietnam heeft de bewaking van de grens met China aangescherpt om de illegale import van kippen en eieren te voorkomen. Het land hoopt daarmee de effectiviteit van een vogelvaccinatieprogramma te vergroten. Vietnam heeft 20 miljoen doses entstof geïmporteerd uit China en Nederland om kippen en watervogels te vaccineren tegen het H5N1-virus.

Elke dag nemen we tenminste een ton kip en duizenden eieren in beslag, zegt Hoang Minh Truong, hoofd van de afdeling marktcontrole van de grensprovincie Lang Son. Ondanks de extra controle komt volgens hem nog steeds te veel smokkelwaar de grens over.

In Vietnam raakten dit jaar al 63 mensen besmet met vogelgriep; twintig mensen overleden aan de gevolgen daarvan. Van de drie mensen die in juli de infectie opliepen, zijn er twee overleden. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden onlangs dat de vogelpest nog veel meer levens kan bedreigen, als de boeren zich niet houden aan voorschriften om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

In de delta van de Rode Rivier in het noorden en in de delta van de Mekong in het zuiden, is vogelgriep wijdverbreid, zegt Nguyen Thi Viet Nga, directeur van het gezondheidscentrum Tien Gang. In het zuiden van Tien Gang en in het noorden van Nam Dinh is inmiddels een begin gemaakt met het grootschalige inentingsprogramma voor pluimvee. Maar het feit dat nog steeds illegale kippen, eieren en vlees uit landen waar vogelpest heerst worden aangeboden op markten in Hanoi en Ho Chi Min-Stad, baart de regering zorgen. Ook illegale slachthuizen vormen een urgent probleem.

Tien Gang is van plan om ongeveer drie miljoen vogels in de provincie in te enten, maar uit onderzoek blijkt dat het werkelijke aantal tussen de 5,5 en zes miljoen ligt. Vaccinaties bleven tot nu toe beperkt tot eenden en kippen. Kwartels, duiven en ganzen vallen niet onder het programma. Als blijkt dat de vaccinaties werken, dan kunnen we het programma uitbreiden, zegt Nguyen Xuan Binh, plaatsvervangend directeur van het Zuidelijke Centrum voor Diergezondheid.

In Thailand, Indonesië, China en Vietnam werden al meer dan 140 miljoen kippen afgemaakt in een poging het virus onder controle te krijgen. Expert zeggen dat het endemisch is geworden in landen als Vietnam en China, waar het meeste pluimvee kleinschalig wordt gehouden in huishoudens. Dat maakt goede controle moeilijker.

In mei van dit jaar schreef het Britse tijdschrift Nature dat sommige getroffen landen hebben geweigerd monsters van de menselijke variant van het H5N1-virus te verstrekken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

Bui Quang Anh, directeur van het departement voor Diergezondheid van het ministerie van Landbouw, ontkent die beschuldiging waar het Vietnam betreft. Wel geeft hij toe dat plaatselijke autoriteiten in veel steden en provincies te weinig doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Slechts 10 procent van de tien miljoen besmette kippen, eenden en ganzen is afgemaakt en eieren worden nog steeds uitgebroed, zegt Anh. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.