Chinezen steeds vaker naar plastisch chirurg

Nadat ze in 2005 de finale van ‘Super Girl’ had gehaald, een variant van Idool, leek  de Chinese Wang Bei een leven als popster tegemoet te gaan. Maar in november overleed ze tijdens plastische chirurgie. Met de ingreep wilde ze haar kansen op succes vergroten.

 De dood van de 24-jarige tijdens de operatie heeft in China geleid tot discussie over de kwaliteit van de snel groeiende industrie van de cosmetische chirurgie. In 2009 werden bijna 2,2 miljoen operaties uitgevoerd in China, 12,7 procent van het wereldwijde totaal, zo blijkt uit een rapport van de International Society of Aesthetic Surgery (Isaps). De staatsmedia melden dat het om zo’n drie miljoen operaties gaat. De industrie zou jaarlijks 1,7 miljard euro binnenhalen.

In de meeste gevallen gaat het om borstvergrotingen, liposuctie en ooglidcorrecties, meldt Isaps. De Chinese plastische chirurgie kent weinig regels. Er zijn veel ongekwalificeerde chirurgen actief, die zich tot de sector aangetrokken voelen vanwege de goede verdiensten. Volgens de Chinese Consumentenvereniging is er bij meer dan de helft van de operaties sprake van complicaties.

Welvaart

De gezondheidsautoriteiten bevestigden dat Wang op 15 november overleed als gevolg van fouten met de verdoving. Ze onderging volgens het staatspersbureau Xinhua een operatie aan haar kaakbeen. Haar moeder liet ze tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis aan het kaak opereren.

Chen Huaran, een expert op het gebied van plastische chirurgie die twintig jaar in de industrie werkte, zegt dat de groeiende welvaart in China en een groeiende fixatie op schoonheid de trend om plastische chirurgie toe te passen, aanwakkeren. De industrie groeit volgens hem met 200 procent per jaar.
 
“In het verleden waren het vooral acteurs en actrices uit de entertainmentindustrie die zich lieten opereren”, zegt Chen. “Nu laten steeds meer gewone burgers zich opereren. Ze willen er beter uitzien, om zo een betere partner of betere baan te vinden.”

In de afgelopen jaren verschenen in de staatsmedia diverse artikelen over de groeiende populariteit van plastische chirurgie onder tieners en studenten die op zoek waren naar werk. China hield in het verleden de verkiezing ‘Miss Plastische Chirurgie’.

In 2009 werden volgens de Chinese Consumentenvereniging 2970 klachten ingediend over medische procedures. Een groot deel daarvan is afkomstig van mensen die plastische chirurgie ondergingen en niet tevreden waren met het resultaat.

China stelde dit jaar de opleidingseisen voor plastische chirurgen bij, maar er bestaan nog steeds nauwelijks regels in de industrie. Ook is er onvoldoende toezicht, zegt Chen. Behalve in ziekenhuizen, worden kleine cosmetische ingrepen ook verricht in schoonheidssalons en fitnessclubs. Bij de consumenten wordt de indruk gewekt dat de operaties worden uitgevoerd door goedopgeleide artsen, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet zo te zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.