Choleradoden in Papoea leiden tot angst voor pandemie

Sinds april zijn in West-Papoea al 291 mensen gestorven aan cholera. Er wordt gevreesd voor een epidemie op grote schaal.
Sinds april zijn in West-Papoea al 291 mensen gestorven aan cholera. Er wordt gevreesd voor een epidemie op grote schaal. De doden vielen in het westelijke deel van het eiland Papoea, dat tot Indonesië behoort. Het is een dunbevolkt en erg ontoegankelijk gebied met meer dan 300 verschillende stammen.
Kerken en mensenrechtenorganisaties in West-Papoea vragen dringend hulp. Ze schreven de Indonesische regering en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) aan, tot nog toe zonder enig resultaat. Het uitblijven van een respons van de internationale organisaties en van de Indonesische regering kan de dodentol flink de hoogte injagen, vreest onder andere Survival International, een ngo die zich inzet voor inheemse volkeren.
De Papoeanen hebben jaren te lijden gehad onder het geweld van Indonesische militairen. Veel van de eilandbewoners die nu cholera krijgen, denken dat ze door het Indonesische leger vergiftigd worden. Tegenover medische hulp, aangeboden door de autoriteiten, staan ze dan ook erg wantrouwig.
Stephen Corry, directeur van Survival, zegt dat gepaste medische hulp hoogdringend nodig is om te voorkomen dat nog meer Papoeanen sterven aan de ziekte. “De onverschilligheid van de Indonesische overheid is choquerend en verergert de effecten van decennialange brutale militaire onderdrukking,” wees hij Jakarta met de vinger.
Survival wijst ook op het gevaar dat een slecht behandelde epidemie voor de mondiale gezondheid vormt. De organisatie maakt de vergelijking met een cholera-epidemie in 1961, die ook in Indonesië begon en zich snel naar andere landen in Azië, Europa en Afrika verspreidde. Tenslotte bereikte de ziekte ook het Amerikaanse continent in 1991. Daar kwamen in dat jaar alleen 400.000 gevallen voor en 4000 mensen bezweken er aan de ziekte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.