Christelijk links zet aanval in op fundamentalisten in VS

Progressieve christenen in de Verenigde Staten hebben een nieuwe organisatie opgericht die de strijd moet aanbinden met de intolerantie van christelijk rechts. De Christian Alliance for Progress (CAP) wil misbruik van het evangelie bij het bedrijven van politiek bestrijden en het door fundamentalisten gekaapte geloof terugeisen.




Al jarenlang preken fundamentalistische christenen hier haat, verdeeldheid, oorlog en hebzucht, zegt Patrick Mrotek, een van de oprichters van CAP. We willen niet dat ons geloof daar nog langer voor gebruikt wordt. Speerpunten van CAP zijn economische rechtvaardigheid, milieubeheer, gelijke rechten voor homoseksuelen, abortuspreventie, dialoog en gezondheidszorg voor alle Amerikanen.

De Christian Alliance for Progress werd een paar maanden geleden opgericht met geld van particulieren en zocht vorige week de publiciteit met de Jacksonville Declaration (Jacksonville Verklaring), een open brief aan christelijk rechts. De verklaring werd uitgesproken voor de First Baptist Church in Jacksonville, Florida. Die predikant van die kerk, Jerry Vines, haalde in 2002 de krantenkoppen nadat hij de profeet Mohammed een demonisch bezeten pedofiel had genoemd.

De verklaring bevat een aantal stellingen die volgens CAP in strijd zijn met de tolerantie en het mededogen dat in de bijbel wordt gepreekt. Zo wordt onder meer uit een brief geciteerd die evangelist Bob Jones na de verkiezingen van vorig jaar naar president George W. Bush stuurde. Daarin zegt hij dat Bush geen enkele verplichting aan de liberalen heeft. Ze verachten u omdat ze uw Christus verachten, aldus Jones.

Dat christelijk rechts weinig tegenspraak duldt, bleek onlangs toen een voorganger in North Carolina gemeenteleden die bij de vorige verkiezingen voor John Kerry hadden gestemd, opriep schuld te belijden of anders de kerk te verlaten. Negen leden werden vervolgens uit de kerk gezet.

Christelijk rechts en zijn woordvoerders, mensen als Pat Robertson, Jerry Falwell en James Dobson, staan voor gedweep, intolerantie en verdeeldheid, zegt Timothy Simpson, predikant van de Presbyteriaanse Kerk en directeur religieuze zaken van CAP. Onze organisatie wil proberen de schade te repareren die christelijk rechts heeft aangericht door te denken dat dit land geregeerd moet worden op grond van een fundamentalistische interpretatie van de bijbel. De waarheid kan ook gesproken worden door moslims, joden of atheïsten, aldus Simpson. Aan een atheïst die zich inzet voor zijn naaste, voor armen en onderdrukten, hebben we meer dan aan honderd christenen die zich laten leiden door het grote geld.

CAP lanceerde vorige week een website waarop duizenden mensen inmiddels hun steun betuigden aan de Jacksonville Declaration. Zo’n vierduizend mensen meldden zich aan als lid. In het land zouden volgens woordvoerder Kahleen LeRoy tientallen plaatselijke groepen zijn opgericht.

Simpson zegt dat de beweging christelijk rechts in ieder geval op een gebied wil verslaan, en dat is qua organisatie. CAP is van plan om grote groepen mensen te mobiliseren die hun stem kunnen laten horen namens christelijk links. De kerken hebben de politiek iets te zeggen, meent hij, maar daarbij moet de scheiding tussen kerk en staat wel in tact blijven. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.