“CO2-uitstoot in industrielanden groeit weer”

De Verenigde Naties doen een dringend beroep op de industrielanden om hun uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Deze week brachten de VN een rapport uit waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot in industrielanden tussen 2000 en 2004 weer toenam.
Wereldwijd daalde de uitstoot van CO2 tussen 1990 en 2004 met 3,3 procent. Die daling is volgens de onderzoekers vooral een gevolg van de vermindering met 36,8 procent in Oost-Europese en Centraal-Europese landen. In dezelfde periode steeg de uitstoot van broeikasgassen in andere industrielanden die de Raamwerkconventie inzake Klimaatverandering tekenden, met 11 procent.

Ivo de Boer, hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, noemt de trend “zorgwekkend”. Na een aanvankelijke daling van de uitstoot in Oost- en Centraal-Europa, groeide die ook daar tussen 2000 en 2004 weer met 4,1 procent. “Dat betekent dat industrielanden zich meer moeten inzetten voor de reductie van broeikasgassen”, zei De Boer in een verklaring. Vooral in de transportsector zou actie ondernomen moeten worden. Daar steeg de uitstoot tussen 1990 en 2004 met 23,9 procent.

Volgens de studie was de uitstoot in industrielanden die partij zijn in het Protocol van Kyoto, in 2004 gemiddeld 15,3 procent gedaald ten opzichte van 1990. Die daling werd vooral veroorzaakt door Rusland, dat de uitstoot met 32 procent verminderde.

Doelstelling van het Protocol van Kyoto is om in 2012 de uitstoot met 5 procent te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990. De Verenigde Staten, de grootste vervuiler op het gebied van broeikasgassen, is geen partij in het verdrag. De landen die het protocol wel ondertekenden, moeten uiterlijk in 2008 hun verplichtingen halen

Een van de mogelijkheden daartoe is het Clean Development Mechanism (CDM), dat industrielanden de mogelijkheid geeft om in duurzame energie in ontwikkelingslanden te investeren en zo hun reductieverplichtingen in die landen te realiseren.

Momenteel zijn er 370 CDM-projecten geregistreerd. Gezamenlijk zijn die goed voor een potentiële reductievermindering van meer dan 600 miljoen ton. Volgens de VN staan er nog 900 aanvullende projecten op stapel.

Vrijwel tegelijk met het VN-rapport verscheen maandag een Britse studie, die waarschuwt voor de desastreuze gevolgen die de opwarming van de aarde kan hebben voor de wereldeconomie en de wereldbevolking. Ook in dat rapport, The Economics of Climate Change, wordt een oproep gedaan aan de rijke landen om zich volledig in te zetten voor de reductie van broeikasgassen.

Door overstromingen als gevolg van de opwarming zouden 100 miljoen mensen dakloos kunnen raken. Veertig procent van de diersoorten zou kunnen uitsterven, stelt het rapport. Als niets wordt gedaan aan de vermindering van de uitstoot, kan dat de mondiale economie tegen 2050 zo’n 5.500 miljard euro kosten, menen de auteurs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.