Cochabamba in opstand tegen provinciegouverneur

Actievoerders in Bolivia blokkeren al drie dagen lang de straten van de provinciehoofdstad Cochabamba. Ze eisen het aftreden van provinciegouverneur Reyes Villa. De gouverneur dringt aan op meer autonomie voor de provincie Cochabamba.
Het centrale plein van de Boliviaanse provinciehoofdstad Cochabamba ligt er na gewelddadige confrontaties tussen de politie en aanhangers van president Evo Morales als een slagveld bij. Bij confrontaties op en rond het plein raakten 22 mensen gewond. Er hangt een geur van traangas, overal liggen uitgebrande autowrakken en de deur het provinciale parlement is verkoold nadat de betogers probeerden het gebouw in brand te steken.

Het hoofd van de Departementale Arbeidersfederatie (COD), Victor Lima, zegt dat de vakbonden de straten rond het provinciegebouw blijven blokkeren tot de gouverneur ontslag neemt.

De betogers zijn kwaad op gouverneur Reyes Villa, omdat die blijft aandringen op een nieuw referendum over meer autonomie voor de provincie. Op 2 juli verwierpen Cochabamba en vier andere provincies in het bergachtige westen van Bolivia al eens een referendum voor meer autonomie. De vier rijkere provincies in het oosten stemden voor meer regionale macht.

Volgens politicologe Maria Teresa Zegada gaat het in Cochabamba om een machtsstrijd tussen Reyes Villa, die presidentiële ambities zou koesteren, en president Morales. Morales staat ook sterk in Cochabamba en kan rekenen op de steun van zes federaties van cocaboeren in het centrum van Bolivia. Zegada verwacht dat het conflict nog zal escaleren, omdat Reyes Villa blijft aandringen op meer autonomie en de actievoerders willen doorgaan tot het ontslag van de gouverneur. IPS (MC/JS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.