Commissie Mensenrechten haalt uit naar Honduras

De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) haalt in haar eerste rapport flink uit naar het nieuwe regime in Honduras. Vooral de sterke militaire aanwezigheid bij manifestaties tegen de staatsgreep kan niet, zegt de commissie.
De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, een autonoom orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), bezocht de voorbije week Honduras om er de situatie te onderzoeken sinds de staatsgreep van 28 juni. De commissie ontving honderden klachten en verscheidene getuigenissen over mensenrechtenschendingen.
“In uitzonderlijke situaties kan het leger worden ingezet om manifestaties te controleren, maar dat moet tot een minimum beperkt worden omdat het leger niet de nodige training kreeg om interne onlusten te controleren”, zegt de IACHR in haar eerste, vijftien pagina’s tellende rapport.
Volgens de Chileen Felipe González, tweede ondervoorzitter van de IACHR en verslaggever voor het bezoek aan Honduras, is ”de training van de militairen gericht op het verslaan van de vijand en niet op de bescherming en de controle van burgers; dat is een taak voor politie-eenheden.”

Buitensporig gebruik


De commissieleden hebben een “buitensporig gebruik” vastgesteld van het leger tegen manifestaties ten gunste van de afgezette president Manuel Zelaya. Volgens commissievoorzitter Luz Patricia Mejía (Venezuela) vielen vier doden bij repressieve acties maar ze ontkent dat er “tientallen doden” zijn gevallen zoals mensenrechtengroepen hadden gesteld.
Volgens de Venezolaanse voldoet de avondklok die de de facto-regering van Roberto Micheletti heeft ingesteld, niet aan de normen van de Amerikaanse Coventie voor de Mensenrechten en kan de Hondurese justitie de basisrechten van de Hondurezen onvoldoende garanderen.

Verwacht


Volgens mensenrechtenactiviste Reina Rivera bevestigt het rapport wat verscheidene organisaties al hadden aangeklaagd.
Carlos López Contreras, minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Micheletti, zegt dat in het rapport staat “wat we verwacht hadden”. “Wij zullen ten gepaste tijde voor elk van de aangehaalde punten onze argumenten geven.”
Het eindrapport van de commissie, dat ook aanbevelingen zal bevatten, wordt over twee maanden verwacht.
Tijdens het vijf dagen durende bezoek sprak de IACHR-delegatie met getuigen en met vertegenwoordigers van de regering-Micheletti en de rechterlijke en wetgevende macht, en met politieke en sociale leiders, mensenrechtenactivisten en ngo’s.

Namens de lidstaten


De IACHR, met zetel in Washington, is een van de twee instellingen ter bescherming van de mensenrechten op het Amerikaanse continent. De andere is het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten, met zetel in San José (Costa Rica).
Als autonoom orgaan van de OAS heeft de IACHR een mandaat via het Inter-Amerikaanse Democratische Charter en de Amerikaanse Conventie voor Mensenrechten, en treedt het op namens de lidstaten. De commissie bestaat uit zeven leden, die verkozen worden door de algemene vergadering van de OAS.
De belangrijkste opdracht van de commissie is “het bevorderen van de naleving en verdediging van de mensenrechten”. Ze ontvangt en onderzoekt individuele klachten, bekijkt de algemene mensenrechtensituatie in de lidstaten, publiceert rapporten over landen of specifieke thema’s, brengt bezoeken aan de lidstaten, doet aanbevelingen, vaardigt “bewarende maatregelen” uit om zware of onherstelbare schade te voorkomen en brengt zaken aan bij het Inter-Amerikaanse Hof.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.