Congo beschermt tropisch regenwoud

In ruil voor financiële compensaties vanwege de internationale gemeenschap, is Congo bereid om meer dan de helft van de door haar uitgevaardigde houtkapvergunningen te annuleren. Op die manier wil de Congolese overheid de exploitatie van de tropische wouden van het Congobekken, het op een na grootste regenwoud ter wereld, opnieuw onder controle krijgen.
De industriële en veelal illegale houtkap in Congo verloopt meestal zonder respect voor het milieu of de plaatselijke bevolking. Nochtans zijn de tropische regenwouden levensnoodzakelijk voor 40 miljoen Congolezen en vormen ze een belangrijke buffer tegen de klimaatverandering. Toch lijkt het besef dat de vernietiging van de bossen wel eens onomkeerbaar zou kunnen zijn, nu ook in Congo te zijn doorgedrongen. “Al wie niet voldoet aan de vooropgestelde criteria en al wie zijn tijdens het moratorium verkregen houtkaplicentie niet kan verantwoorden, verliest zijn kapvergunning”, zegt de Congolese minister van Milieu Didace Pembe.

Moratorium



Om de ontbossing tegen te gaan, vaardigde de Congolese regering, in samenwerking met de Wereldbank, in 2002 al een moratorium op houtkapvergunningen uit. Gedurende die periode zouden er geen exploitatielicenties worden vernieuwd noch nieuwe vergunningen worden aangemaakt. Ondanks alles werd de maatregel op grote schaal overtreden en werden clandestiene deals afgesloten met in tropisch hout handelende multinationals. Vaak verleenden lokale gemeenschappen houtkaprechten ter waarde van enkele honderdduizenden dollars, in ruil voor giften van 100 dollar.
Het moratorium volgde op een herziening van de houtkapvergunningen die eerder op vraag van de Wereldbank werd doorgevoerd. 163 van die contracten bleken niet in orde te zijn, waardoor meer dan 25 miljoen hectare regenwoud gerecupereerd kon worden. MO* publiceerde daarover al meerdere artikels.

G8


Stiekem hoopt Congo op de goodwill van de internationale gemeenschap, in ruil voor haar inspanningen ten voordele van het behoud van het tropisch regenwoud. De regering zegt dat een jaarlijks bedrag van om en bij de zes miljard dollar aan de Congolese overheid genoeg stimulansen biedt om de strijd tegen de ontbossing verder te zetten. De leiders van de acht rijkste landen ter wereld (G8) hebben daar alvast oren naar. Op de jongste G8-top in Duitsland stelden ze zelf een ‘Forest Carbon Initiative’ voor om de ontwikkelingslanden financieel aan te moedigen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Er wordt voorzien in een fonds waaruit landen met tropisch regenwoud financiële compensaties krijgen voor het niet toekennen van kapvergunningen.

Greenpeace



Ook in België is de strijd tegen het kappen van het tropisch regenwoud brandend actueel. Afgelopen zaterdag nog blokkeerden Greenpeace-activisten in Antwerpen het schip de Ceynowa, dat volgens hen verdacht Congolees tropisch hout aan boord had. Het hout zou zijn gekapt door de firma Sodefor, een van de bedrijven die een kapvergunning hadden gekregen, in strijd met het geldende moratorium. Greenpeace vraagt dan ook aan de nieuwe Belgische regering om van het Afrikaans regenwoud een prioriteit te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.