Congolese rebellen bedreigen gorilla's

De toekomst van de met uitsterven bedreigde berggorilla is allesbehalve zeker, nu het Congolese Tutsi-rebellenleger onder leiding van de dissidente generaal Laurent Nkunda grote delen van het Virunga National Park, in Oost-Congo, heeft ingenomen. Van de 700 overgebleven berggorilla’s leeft ongeveer de helft in het Congolese natuurreservaat.
De aanwezigheid van Nkunda’s troepen heeft er onder meer voor gezorgd dat bijna 300 parkwachters met hun families op de vlucht zijn geslagen. Parkdirecteur Norbert Mushenzi verklaarde dat zijn rangers niet meer konden instaan voor de veiligheid van de berggorilla’s: “Als er nu iets gebeurt met de gorilla’s, kunnen we niets meer doen. We kunnen alleen machteloos toekijken nu het lot van de gorilla’s in de handen van Nkunda ligt.” Sinds begin dit jaar werden al negen gorilla’s gedood, waarvan er twee werden opgegeten door volgelingen van Nkunda.

Tegen Hutu’s


Laurent Nkunda komt op voor de belangen van de Banyamulenge, etnische Tutsi’s die in Congo wonen. Algemeen wordt aangenomen dat Nkunda niet zozeer de gorilla’s viseert in het Virunga Park, maar wel de bases van Rwandese Hutu-rebellen. Hij beschuldigt de Congolese regering en de Hutu’s ervan tegen zijn troepen samen te spannen.

Mai-Mai


In mei van dit jaar had ook al een andere rebellenbeweging, de Mai-Mai, delen van het Virunga Park veroverd door gerichte aanvallen tegen parkwachters. De Mai-Mai dreigden er toen mee alle gorilla’s te doden, als de regering hun milities achterna zouden komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.