Congolese vrouwen beven voor aidstest

De bolronde Sylvie Bakani (*) zit met een bezorgd gezicht te wachten in het gezondheidscentrum van Bissita in de Bacongowijk van Brazzaville. “Ze werd getest toen ze drie maanden zwanger was, en toen ze hoorde dat ze seropositief is, gooide haar man haar het huis uit,” vertelt Eugénie Mbondji (*), haar moeder. “Hij maakte haar uit voor hoer.”
Volgens Mbondji begint haar dochter nu gelukkig stilaan weer zelfvertrouwen te krijgen. Ze laat zich geregeld onderzoeken en doet er alles aan opdat haar kind gezond ter wereld zou komen  

Als de behandelende artsen weten dat een zwangere vrouw aids heeft, kunnen ze maatregelen nemen die het risico verminderen dat de besmetting wordt doorgegeven van moeder naar kind. Voorlichtingscampagnes hebben ervoor gezorgd dat dit ook algemeen bekend is in Congo-Brazaville.

Te bang

“Toch laat minder dan 60 procent van de zwangere vrouwen zich testen tijdens de prenatale consultaties”, zegt Jean Angouono Moke, de gynaecoloog die in Congo de inspanningen coördineert om de overdracht van HIV tussen moeder en kind in te dammen. “Ze zijn te bang”.

“Ik ben vijf maanden zwanger, maar ik wil niet getest worden”, zegt Mélanie Mbioka, een jonge lerares in Brazzaville. “Ik wil liever dat een eventuele besmetting aan het licht komt bij de geboorte. Ik zou het niet kunnen uithouden tegelijk zwanger en seropositief te zijn. En mijn man en zijn verwanten zouden het nooit accepteren.”

De gynaecoloog Moke wil het aantal besmettingen van kinderen bij de geboorte in Congo verminderen. Nu wordt nog 6,2 procent van de kinderen in Congo seropositief geboren. Van de 400 besmette zwangere vrouwen die in 2006 in Congo gespecialiseerde zorgen kregen, zette er maar een tiental seropositieve kinderen op de wereld.

De meeste van die vrouwen worden behandeld in gezondheidscentra in Brazzaville en Pointe-Noire, de hoofdstad en de economische metropool van het land. In Brazzaville wordt met hulp van het Franse Rode Kruis zelfs een gespecialiseerde kraamafdeling voor de patiëntengroep gebouwd. En in heel het land hebben bijna honderd artsen en meer dan 200 vroedvrouwen een opleiding gekregen om seropositieve vrouwen te begeleiden.

Een probleem is dat de preventie veel kost. Sinds januari vorig jaar zijn aidsremmers gratis te krijgen in Congo, maar zwangere vrouwen moeten nog altijd betalen voor onderzoeken en tests. Sommige daarvan kosten tot 40 euro, een onhaalbaar bedrag voor veel Congolezen.

Volgens Unaids, het aidsprogramma van de Verenigde Naties, is 5,3 procent van de Congolezen met HIV besmet.

* Namen veranderd om de betrokkenen te beschermen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.