Congolezen in Goma putten hoop uit nakende verkiezingen

Zelfs in Goma, een stad in het uiterste oosten van Congo, is de verkiezingskoorts nu voelbaar. Die zorgt voor een lang vervlogen sfeer van optimisme in de plek die de afgelopen tien jaar een golf genocide-vluchtelingen, twee burgeroorlogen en een vulkaanuitbarsting over zich heen kreeg.
De provinciale hub van Noord-Kivu - op twee uur vliegen van Kinshasa - ligt eenzaam in een uithoek van het land. Maar sinds begin deze week zakken kandidaat-parlementsleden af naar Goma om er campagne te voeren voor de Congolese verkiezingen van 30 juli.

De meeste inwoners die willen getuigen, verwachten van de verkiezingen niets minder dan dat ze het definitieve einde van de oorlog en de hereniging van het land inluiden. Wie Congo straks gaat besturen, lijkt minder belangrijk. Als de stabiliteit en het vertrouwen van de internationale geldschieters maar terugkeert.

President Joseph Kabila gaf woensdag de officieuze aftrap van de verkiezingscampagne met een bezoek aan Beni, in het noorden van Noord-Kivu. Het was voor het eerst sinds zijn aantreden in 2001 dat Kabila de stad bezocht. “Voor één keer heeft Goma het land iets positiefs te bieden”, zegt Jeanne Rubenga, een activiste van de Union des femmes du Kivu (UWAKI).

De inwoners van Goma leven aan de voet van een vulkaan, letterlijk en figuurlijk. In januari 2002 vernietigde een uitbarsting van de Nyiragongo 70 procent van de stad. In deze grensstad is bovendien het risico van een nieuw militair conflict steeds aanwezig. In oktober 1996 en augustus 1998 was Goma twee keer het punt waar Rwanda zijn troepen het Congolese grondgebied instuurde om de rebellen van het RCD bij te staan.

Met de veiligheid valt het vandaag wel mee. Gezien de verbeterde verstandhouding tussen Congo en Rwanda is de kans op geweld tijdens de verkiezingen klein in Goma, stellen waarnemers. De Rwandese regering denkt zelfs aan een heropening van de Rwandese ambassade.

Het spookbeeld van generaal Laurent Nkunda en zijn troepen waart echter nog door Goma. De generaal staat officieel onder een internationaal aanhoudingsmandaat, maar volgens onbevestigde berichten loopt hij zonder veel zorgen door de straten van Goma. “Nkunda is de enige persoon waarvan we vrezen dat die roet in het eten kan gooien. “Het verbaast ons dat noch de Monuc noch het leger hem arresteren”, zegt Edo Kashala, een ambtenaar in Goa.

“De fondsenverstrekkers wachten op de verkiezingen om het licht op groen te zetten voor de financiering van ontwikkelingsprojecten”, zegt Jean-Baptiste Bahunga, een parlementskandidaat voor een van de vele partijen, de Coalition des Démocrates Congolais. ” Hier in Goma willen we zo snel mogelijk beginnen met de exploitatie van het methaangas in het Kivumeer.”

Juakali Kambale, IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.