Congolezen kunnen "eigen" gangsterfilm nog niet zien

Sinds maandag (5 september) kunnen filmliefhebbers zich in Brussel en Gent twee uur lang onderdompelen in de misdaadscène in Kinshasa. De Congolese gangsterthriller Viva Riva! is al een internationaal succes maar in Congo loopt de distributie moeizaam, zegt de Belgisch-Congolese regisseur Djo Tunda wa Munga.

Viva Riva!, de eerste Congolese langspeelfilm sinds ‘La Vie est belle’ uit de jaren tachtig, is helemaal in Kinshasa gedraaid, in het Frans en het Lingala. De film oogstte al succes in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada, maar “in Congo hebben we hem nog maar één keer getoond, voor enkele honderden mensen in Kinshasa”, zegt de regisseur.

Nachtclubs

Er is nog geen distributeur voor het Centraal-Afrikaanse land, en Congo heeft ook nauwelijks cinemazalen die nog bruikbaar zijn. “Ik ga er wel alles aan doen om de film ook bij het Congolese publiek te krijgen”, zegt Djo Munga. “We gaan hem projecteren in nachtclubs, in grote restaurants en in scholen.” In Kinshasa beginnen de eerste voorstellingen deze maand.

De inhoud van de film ligt niet makkelijk in Congo. Riva, het hoofdpersonage, keert na tien jaar in het buitenland terug naar Kinshasa, om daar met de illegale handel in benzine snel veel geld te verdienen. Ook tussen de lakens jaagt hij het succes na. Maar Riva krijgt algauw een plaatselijke gangster en een hele misdaadbende op de hielen, het begin van een wervelende achtervolging. Sommige Congolezen zijn niet blij met een film die de misdaad in hun land zo prominent in beeld brengt en andere Congolezen moeten slikken bij de stomende seksscènes.

Beste Afrikaanse film

Het is fictie, benadrukt Djo Munga. Maar volgens de regisseur weerspiegelt de film natuurlijk wel de situatie in een land “met veel ellende en sociale conflicten, getekend door corruptie en nietsontziend kapitalisme, waar het geld centraal lijkt te staan en de armoede almaar toeneemt.”

Draaien in Kinshasa vond Djo Munga een belevenis. De film werd gemaakt met niet-professionele acteurs die ter plaatse een opleiding kregen. Volgens de regisseur was de sfeer tijdens de opnames heel goed en het contact met voorbijgangers hartverwarmend. “Er werd heel wat afgelachen; sommige mensen nodigden ons zelfs uit om bij hen thuis te komen filmen.”

Viva Riva heeft in maart de prijs van de beste film gewonnen op de African Movie Academy Awards (AMAA) in Nigeria, de uitreiking van de Afrikaanse Oscars. De film kreeg ook de MTV Movie Award voor Beste Afrikaanse Film. “Voor mij is het een grote verrassing dat een Franstalige film zoveel aandacht krijgt in een omgeving die gedomineerd wordt door Engelstalige producties”, zegt Djo Munga.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.