Congres stelt unilaterale sancties tegen Iran uit

Barack Obama krijgt even langer speelruimte in zijn aanpak van Iran. Een belangrijke commissie in het Amerikaanse Congres heeft de deadline voor unilaterale sancties uitgesteld tot volgende maand.
“We hebben altijd gezegd dat harde, multilaterale sancties de meest effectieve manier zijn om Iran te overtuigen te stoppen met pogingen om een atoomwapen te ontwikkelen”, verklaarden senator Christopher Dodd en volksvertegenwoordiger Howard Berman. De twee parlementsleden zijn opgezet met de toenadering tussen de VS, Rusland en China rond die kwestie in de Veiligheidsraad. “We moeten meer tijd te geven aan die inspanningen en ook aan bijkomende actie door de Europese Unie op de top midden juni.”
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, liet vorige week weten dat de vijf permanente leden van de de Veiligheidsraad, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, de VS en China, een akoord hadden bereikt over een vierde ronde sancties voor Iran.
Hoewel die sancties minder zwaar zijn dan wat de VS oorspronkelijk hadden voorgesteld, bevatten ze wel straffen voor banken en bedrijven die betrokken zijn bij het Iraanse kernprogramma. Er zouden ook inspecties mogelijk worden van schepen die ervan verdacht worden verboden stoffen of instrumenten van of naar Iran te verschepen.
Maar los van de inhoud is het voor Washington vooral belangrijk dat de nieuwe sancties het groeiende internationaal isolement van Iran benadrukken en een internationale paraplu vormen voor sterkere unilaterale sancties door de VS en bondgenoten als de EU en Japan.

Brazilië en Turkije


Vorige week sloten Brazilië en Turkije nog een akkoord met Teheran om ongeveer de helft van het Iraanse laagverrijkt uranium naar Turkije te verschepen om het daar op te werken. Daarmee is de mogelijkheid geopend voor nieuwe gesprekken tussen Iran en de landen van de Veiligheidsraad.
Washington lijkt tot nu toe niet erg happig op het nieuwe akkoord en ziet het vooral als een poging om nieuwe sancties te doen ontsporen.
Maar zowel Turkije als Brazilië zijn aan een diplomatiek offensief begonnen om steun te winnen voor het voorstel. Iran heeft het plan inmiddels formeel ingediend bij de “Groep van Wenen”: de VS, Rusland, Frankrijk en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).
Als die Groep van Wenen het plan niet volledig afwijst, is een nieuwe ronde onderhandelingen mogelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.