Congrespartij wil rijken meer laten betalen voor water en elektriciteit

Sheila Dikshit, de vrouwelijke deelstaatminister van Delhi, heeft aangekondigd dat mensen uit rijkere wijken van de hoofdstad hogere tarieven zullen moeten betalen voor water en elektriciteit dan mensen uit sloppenwijken. Dikshit is lid van de Congrespartij die recent onverwacht de nationale verkiezingen won. Tegenstanders, waaronder leden van de recent naar de oppositie verdreven BJP-partij, schreeuwen moord en brand en zeggen dat dit ingaat tegen de wet.

“Wie zich drie Mercedessen kan veroorloven, kan zeker ook meer betalen voor elektriciteit en water”, zei Dikshit bij de aankondiging van de principes van de nieuwe tariferingmethode die later deze maand van kracht gaat. Dikshit, die zelf al bij de deelstaatverkiezingen van december werd herkozen, behoort tot die politici die geloven dat de onverwachte winst van haar partij bij nationale verkiezingen in april en mei te wijten is aan de aandacht van Congres en de communisten die hen steunen voor ‘verdelende rechtvaardigheid’.

De exacte tarieven zijn nog niet bekendgemaakt. Maar de gegoedere inwoners van Delhi – wiens levensstandaard vergelijkbaar is met die in hoofdsteden in het westen – zijn nu al in alle staten. Vijender Gupta van de rechtse BJP-partij zei al dat volgens de wet geen enkele elektriciteitsconsument bevoordeeld mag worden, tenzij op basis van vermogen, voltage, totaal verbruik en de toepassing van de stroom. In welke wijk men woont hoort daar niet bij, zo vindt hij.

Dikshit geeft toe dat de opdeling van Delhi in verschillende tariferingwijken mogelijk niet “absoluut correct” is, maar stelt dat het de enige manier is om tegemoet te komen aan de beloften van haar regering om iedereen betere toegang te geven tot elektriciteit en water. Als het model succesvol blijkt, kan het mogelijk navolging krijgen in de rest van het land.

Als Dikshit haar plannen doorvoert, betekent dit een omkering van de situatie uit het verleden. Twee jaar geleden bleek uit studies dat het vooral mensen uit de betere buurten waren die illegaal elektriciteit aftapten, en niet diegenen uit de armere buurten of de sloppenwijken. Het ging vooral om winkels en kleine fabrieken die stroom aftapten en ambtenaren die de meter aflezen omkochten.

Omdat voor meer dan de helft van de stroom niet werd betaald, zag de deelstaat zich destijds genoodzaakt de elektriciteitsdistributie te privatiseren. De eerste pogingen van de geprivatiseerde distributiebedrijven om tegen het misbruik op te treden, stoten op een muur van protest door de nationale overheid – waar toen de BJP aan de macht was. Pas in februari van dit jaar beval het hooggerechtshof de nationale regering het dossier over te laten aan de deelstaatregering – toen ook al onder leiding van Dikshit (ADR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.