Corrupt hooggerechtshof vertoont brede scheuren

Net als buurland Argentinië tracht Paraguay zijn hoogste juridische orgaan te zuiveren en te reanimeren. Twee rechters van het hooggerechtshof namen gisteren ontslag nadat het parlement het licht op groen zette voor een afzettingsprocedure wegens corruptie.




Zes van de negen magistraten wisten sinds vorige week dat ze uit hun ambt ontzet konden worden. President Nicanor Duarte en zijn Colorado-partij bereikten vrijdag een overeenkomst met de oppositie om tegen zes van de negen een afzettingsprocedure op te starten.

Rechters Jerónimo Irala en Raúl Sapena hielden de eer aan zichzelf. Ze boden hun ontslag aan bij de voorzitter Bonifacio Ríos. Die kijkt zelf aan tegen een impeachmentprocedure, net als rechters Luis Lezcano, Carlos Fernández en Felipe Santiago. Ze worden verdacht van nepotisme en schending van de grondwet.

Eén van de schendingen is de aanstelling van Luis González Macchi als president in april 1999. Het hooggerechtshof bekleedde Macchi met het hoogste ambt na de moord op vice-president Luis María Argaña in maart 1999 en het daarop volgende ontslag president Raúl Cubas. De aanstelling van Macchi was volgens waarnemers volstrekt in tegenstrijd met de grondwet, die vervoegde verkiezingen vraagt als het land zonder president en vice-president komt te staan.

Het hooggerechtshof zou ook bij andere gelegenheden de grondwet geschonden hebben - onder meer door in mei 2000 een arrest uit te spreken waardoor de rechters zichzelf onafzetbaar verklaarden. Een aantal leden van het hooggerechtshof wordt ook beschuldigd van persoonlijke verrijking en fraude.

De perikelen rond het hooggerechtshof doen sterk denken aan de ontwikkelingen in buurland Argentinië. Onder druk van president Nestor Kirchner heeft het parlement in Buenos Aires een afzettingsprocedure opgestart tegen de verschillende leden van het Argentijnse hooggerechtshof. Vorige week donderdag nam een derde Argentijnse opperrechter ontslag. Het hoogste juridische orgaan kreeg vorige week ook officieel een nieuwe voorzitter.

De huidige president van Paraguay, Nicanor Duarte, trad in augustus aan met de belofte de corruptie in het land uit te roeien. Volgens de organisatie Transparency International heeft Paraguay de meest corrupte reputatie van alle Latijns-Amerikaanse landen. Op wereldvlak scoren enkel Haïti, Nigeria en Bangladesh slechter in de corruptieperceptie-index van TI.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.