"Creative industrie motor voor ontwikkeling"

De culturele en creatieve economie en de bijdrage daarvan aan duurzame ontwikkeling, staan centraal tijdens een tiendaagse bijeenkomst die vrijdag begint Brazilië. De organisatie verwacht deskundigen, kunstenaars en overheidsvertegenwoordigers uit zeventig landen.
De discussies over de creatieve industrie beginnen zondag met de conferentie onder leiding van de Braziliaanse minister van Cultuur, Gilberto Gil en de directeur van het de unit Zuid-Zuidsamenwerking van het VN-Ontwikkelingsprogramma, Yiping Zhou.

Onder de creatieve industrie, die nog amper gedefinieerd is, vallen handgemaakte producten, artistieke uitingen van allerlei soort en nieuwe technologie zoals computersoftware. Dieter Jaenicke, directeur-generaal van het Fórum Cultural Mundial (Wereld Cultureel Forum, FCM), zegt dat culturele goederen en diensten van groot belang zijn voor de economie van veel landen. In sommige gevallen zijn ze de belangrijkste motor voor toerisme en het belangrijkste exportproduct. Er zijn veel voorbeelden van kleine landen die veel aanzien wisten te verwerven met hun creatieve producten. Jaenicke wijst bijvoorbeeld op Jamaica, dat naam maakte met reggaemuziek.

De Verenigde Naties schatten dat cultuur voor 7 procent bijdraagt aan het wereldwijde bruto binnenlands product. Dan gaat het om 1,3 biljoen dollar. De sector groeit jaarlijks met 10 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde jaarlijkse groei van de wereldeconomie in zijn geheel.

De Braziliaanse minister Gil, die ook bekend staat als singer-songwriter, wil dat Brazilië het eerste internationale centrum voor de creatieve industrie krijgt. Daarnaast pleit hij ervoor om culturele activiteiten als economische activiteiten te beschouwen.

Kunst en cultuur zijn ook belangrijk in het onderwijs en bij conflictpreventie, zegt Jaenicke. Daarom is tijdens het forum een debat over ‘cultuur en vrede’ gepland, zegt hij. Kunstprojecten in sloppenwijken in Brazilië zouden de spanningen en het geweld daar verminderd hebben.

Discussies over deze en andere onderwerpen, zoals de relatie tussen cultuur, ontwikkeling, globalisering, mensenrechten en samenwerking, staan op de agenda van de Global Convention, waarvoor 500 deskundigen en artiesten zijn uitgenodigd.

Het Fórum Cultural Mundial wordt van 24 tot 30 november gehouden in Rio de Janeiro en van 1 tot 3 december in Salvador, de hoofdstad van de noordoostelijk staat Bahia. Het eerste forum, in 2004 in Sao Paulo, trok 15.000 deelnemers aan debatten en meer dan 150.000 bezoekers van shows en tentoonstellingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.