Crisis in Libanon bedreigt onderzoek naar moord op Hariri

Het onderzoek naar de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri boekt vooruitgang en heeft enkele mogelijke verdachten geïdentificeerd. Maar de verslechterde politieke situatie in Libanon bedreigt het onderzoek, waarschuwt Serge Brammertz, hoofd van de VN-onderzoekscommissie, in een nieuw rapport.
De onderzoekers melden dat ze een aantal personen hebben kunnen identificeren die een bepaalde rol gespeeld hebben in de voorbereiding en de uitvoering van de aanslag op Hariri en in de andere aanslagen uit het dossier. Het rapport bevestigt eerdere conclusies dat bepaalde individuen zes simkaarten gebruikten om Hariri de laatste weken voor zijn dood in het oog te houden. Een gedetailleerde analyse van het gebruik van deze kaarten op de dag van de moord, geeft aan dat deze individuen een cruciale rol speelden in de planning en de uitvoering van de aanslag zelf.
Ahmed Abu Adass, die de moord op Hariri via een videoboodschap opeiste, blijkt niet de zelfmoordterrorist te zijn die aanslag pleegde, concludeert het onderzoek. Ofwel werd hij erin gelokt om de aanslag op te eisen, ofwel deed hij het onder dwang en werd hij in beide gevallen waarschijnlijk daarna vermoord. Ofwel nam hij de video bewust op samen met anderen leden van een grote extremistische groep, stelt het rapport. 
Syrië wordt er wereldwijd van verdacht iets te maken te hebben met de moord op Hariri en met de andere aanslagen. Het land ontkent elke vorm van betrokkenheid.

Geweld maakt onderzoek moeilijker


De Belg Serge Brammertz, die het onderzoek nu al anderhalf jaar leidt, vreest dat de huidige politieke crisis in Libanon het onderzoek zal bemoeilijken. “Ondanks de zware beschermingsmaatregelen, genomen in nauwe samenwerking met de Libanese autoriteiten, lijkt het verslechterende politieke klimaat en de vermindering van de veiligheid een negatieve invloed te hebben op de activiteiten van de onderzoekscommissie.”
De huidige gevechten tussen het Libanese leger en islamistische militanten, de recente moord op de Libanese wetgever Walid Eido en de bloedige aanval op het VN-vredeskonvooi vorige maand, illustreren de verslechterde situatie in de regio. Minstens 214 mensen, waaronder 44 burgers, zijn in Libanon sinds 20 mei om het leven gekomen bij geweld.
Gisteren was het precies een jaar geleden dat de Israëlisch-Libanese oorlog begon. Op 12 juli 2006 vielen strijders van de Libanese Hezbollah-militie een Israëlische grenspost aan. Daarop ontstond een gewapend conflict dat tot 14 augustus 2006 duurde.
 Bronnen:
www.dailystar.com
www.france24.com
www.un.org
www.gulfnews.com

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.