Crisis ondermijnt gezinsplanning

De wereldwijde financiële crisis ondermijnt een van de ontwikkelingsdoelstellingen van de VN: het promoten van gezinsplanning en geboortebeperking.
Ambtenaren van de Verenigde Naties vrezen zelfs dat er te weinig middelen zullen zijn om de al geboekte vooruitgang te verzekeren. Van 2006 tot 2007 steeg de internationale hulp van 7,4 miljard dollar tot ongeveer 8,1 miljard dollar. De voorziene middelen voor 2008 en 2009 werden geschat op 11,1 en 11,2 miljard dollar.
“Maar gezien de crisis is het lang niet zeker dat de donoren hun beloften zullen nakomen en het cijfer zullen blijven verhogen zoals in de voorbije jaren”, stelt een nieuw rapport, dat samenvalt met de bijeenkomst van de VN-commissie voor Bevolking en Ontwikkeling (CPD).

Millenniumdoelstellingen


De waarschuwing komt er net op het moment dat de VN al vrezen dat de Millenniumdoelstellingen (MDG’s) in gevaar komen door de wereldwijde crisis. De millenniumdoelstellingen bepalen onder meer een halvering van de wereldwijde armoede tegen 2015.
Eén van de acht doelstellingen omvat de universele toegang tot reproductieve gezondheidszorg en het terugbrengen van het sterftecijfer onder moeders die bevallen.
De financiële doestellingen die vastgesteld zijn op de Internationale Conferentie voor Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) in Egypte, zo’n vijftien jaar geleden, beantwoorden niet meer aan de huidige omstandigheden. Zo heeft hiv/aids zich veel sneller ontwikkeld dan verwacht, terwijl het sterftecijfer bij moeder en kind onaanvaardbaar hoog blijft in grote delen van de wereld. Bovendien is de dollar sinds 1993 erg verzwakt.
Thoraya Ahmed Obaid, directeur van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) benadrukt dat de financiële kloof dringend overbrugd moet worden om vooruitgang te boeken op het vlak van gezinsplanning. “Als er niets gebeurt, dreigt het gebrek aan middelen de collectieve vooruitgang die we geboekt hebben op weg naar de millenniumdoelstellingen te doen ontsporen”, zegt ze. “We zullen extreme armoede, honger en ongelijkheid niet uit de wereld kunnen helpen, noch de andere millenniumdoelstellingen kunnen halen als we niet meer aandacht geven aan de bevolkingsvraagstukken en als we niet in meer middelen voorzien voor de emancipatie van vrouwen en gezinsplanning.”
Naar schatting 200 miljoen vrouwen in de ontwikkelingslanden moeten het zonder effectieve anticonceptiemiddelen stellen. “Dit is het moment waarop we vrijwillige familieplanning en geboortebeperking opnieuw moeten aanzwengelen”, zegt Obaid. “Geen enkele andere investering in ontwikkeling kost zo weinig en levert zulke enorme voordelen op.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.