Cuba gaat naar olie boren in Golf van Mexico

Cuba wil deze zomer naar olie boren in de Golf van Mexico. In de zone is de herinnering aan de ramp met het boorplatform van British Petroleum (BP) nog vers.

De perspectieven om voor de kust van Cuba olie op grote diepte te vinden zijn “veelbelovend”, zegt expert Manuel Marrero, hoofd van het Cubaanse ministerie van Basisindustrie. “We zijn zeer hoopvol dat we grote olie- en gasvelden gaan ontdekken”, zei hij deze week op een geologisch congres in Havana.

De boringen zullen plaatsvinden in de zogeheten exclusieve economische zone (EEZ) van Cuba in de Golf van Mexico, dat is de zone die zich tot 200 mijl (370 kilometer) buiten het eiland uitstrekt. De boringen zullen op grote (400 tot 1500 meter) en zelfs zeer grote diepte (meer dan 1500 meter) gebeuren.

Boorplatform

Cuba werkt voor de boringen samen met een consortium van buitenlandse bedrijven, dat onder aanvoering staat van het Spaanse Repsol-YPF en dat ook het Noorse Statoil  en de Indiase Oil and Natural Gas Corporation bevat. Volgens Marrero worden vijf bronnen aangeboord.

Het consortium heeft een boorplatform besteld, de Scarabeo 9, dat in China gebouwd is, nu in Singapore wordt klaargemaakt voor de reis naar Cuba en in augustus ter plaatse moet zijn. De Scarabeo 9 kan tot meer dan 3000 meter diep boren;

Zodra het platform arriveert, kunnen de boringen beginnen. Nadat Repsol klaar is met de Scarabeo 9 neemt het Maleisische Petronas het platform over. Petronas zal op zijn beurt worden afgelost door het Indiase ONGC Videsh.

Deepwater Horizon

In de Golf van Mexico is de herinnering aan de grote olieramp van vorig jaar nog vers. Na een explosie op het BP-boorplatform Deepwater Horizon stroomde naar schatting vijf miljoen vaten olie in de Golf. Dat leidde tot grote milieuschade over een enorme oppervlakte.

“De installatie die men gaat gebruiken, behoort tot de modernste, de veiligste ter wereld”, zegt Manuel Marrero. Volgens de expert beschikt Cuba ook over een rampenplan om orkanen en andere extreme fenomenen aan te kunnen. “We bieden dezelfde garanties als de internationale petroleumgemeenschap, niets minder.”

In de Verenigde Staten verzetten sommige Congresleden zich tegen de Cubaanse olieplannen omdat de milieurisico’s te groot zouden zijn.

Samenwerking met Venezuela

Cuba wint momenteel alleen olie op het eiland zelf en in ondiepe wateren. Het heeft een jaarproductie van 21 miljoen vaten olie en gas. Daarmee kan het voldoen aan 46 procent van de binnenlandse vraag. Uit Venezuela voert het nog eens 100.000 ton per dag in.
Enkele jaren geleden begon Cuba zich te concentreren op zijn deel van de Golf van Mexico. In 2004 was Repsol-YPF al eens actief in de zone en vond het een “gebied met een groot potentieel.”

Cuba zegt dat 20 miljard vaten mogelijk zijn, volgens de Amerikaanse geologiedienst US Geological Survey gaat “slechts” om 5 miljard vaten.

Ook het Venezolaanse staatsbedrijf Petróleos de Venezuela heeft plannen om in de Cubaanse zone te gaan boren. Eind vorig jaar verklaarde de Venezolaanse president Hugo Chávez dat Cuba over belangrijke oliereserves beschikt in de Golf van Mexico. “We weten dat Cuba veel petroleum heeft en binnenkort maken we er onze eerste put”, zei hij bij een officieel bezoek aan Havana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.