Cuba heeft te weinig technisch geschoolde werknemers

De Cubaanse economie heeft meer technisch geschoolde werknemers nodig. De regering geeft daarom voorrang aan technisch en beroepsonderwijs.

In het pas begonnen schooljaar krijgt de versterking van het technisch en beroepsonderwijs voorrang, zegt het Cubaanse ministerie van Onderwijs.

In de middelbare school zullen leerlingen meer naar technische beroepen worden geleid. Er komen ook meer praktijklessen in productie- en dienstencentra.
Het maakt deel uit van de hervormingen die de regering van Raúl Castro sinds 2007 doorvoert.

Academische titel

Talloze Cubaanse gezinnen dromen ervan hun kinderen met een academische titel te zien, ook al kampt het land al twee decennia met een economische crisis en zijn de lonen in de overheidssector, de belangrijkste werkgever voor mensen met een hoger diploma, daardoor gedaald.

Er studeren in verhouding te veel Cubanen af aan de universiteit, zeggen regering en experts. In het schooljaar 2010-2011 studeerden er 85.757 af aan de universiteit en 71.353 aan een technische en beroepsschool, volgens cijfers van het Nationaal Bureau voor Statistieken.

Om de productie op te voeren, vooral in de voedingssector, wil Cuba die verhouding omkeren.

Volgens overheidscijfers uit 2008 produceert slechts 39 procent van de werknemers goederen, de rest zit in de dienstensector.

Door de wereldwijde stijging van voedsel- en grondstofprijzen zie je heel wat economieën terugkeren naar de primaire sector, zegt de Cubaanse econoom Juan Triana.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.