Cuba zet doodstraf terroristen om in celstraf

Cubaanse mensenrechtenactivisten zijn blij met het besluit van het Cubaanse Hooggerechtshof om de doodstraf van twee Salvadoraanse mannen om te zetten in dertig jaar cel. De twee mannen werden veroordeeld voor terrorisme.

“Op dit goede nieuws hebben we gewacht sinds 2008”, zegt Elizardo Sánchez van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening, een dissidentengroep die regelmatig publiceert over de mensenrechtensituatie op Cuba.

Sánchez verwijst naar een aankondiging in april 2008 door president Raúl Castro dat bijna alle doodvonnissen waren omgezet in levenslang of dertig jaar cel. De zaak van de twee Salvadoraanse veroordeelden, René Cruz León and Otto René Rodríguez Llerena, lag nog bij het Hooggerechtshof.

De laatste persoon die nu nog op death row zit op Cuba, is de Cubaans-Amerikaanse Humberto Eladio Real Suárez, die in oktober 1994 werd gearresteerd toen hij gewapend aan land ging in Cuba, een auto stal en de chauffeur vermoordde.

Moratorium

In 1999 bekenden Cruz León and Rodríguez Llerena schuldig te zijn aan het plaatsen van bommen in diverse hotels en een restaurant op Cuba in 1997. De bedoeling was om zo toeristen af te schrikken. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Cuba. Een 32-jarige Italiaanse toerist kwam om bij de explosies. Elf mensen raakten gewond.

Sánchez hoopt dat ook het doodvonnis van Real Suárez, waarover het Hooggerechtshof zich nog moet uitspreken, wordt omgezet in levenslang of dertig jaar cel. Op Cuba geldt sinds 2000 de facto een moratorium op de doodstraf. De overheid brak dat moratorium een keer, toen in 2003 drie van elf gewapende kapers van een veerboot werden geëxecuteerd. De kapers wilden met de veerboot, die tientallen passagiers aan boord had, naar de Verenigde Staten vluchten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.