Cubanen vrezen devaluatie van toeristendollar

Cuba’s nieuwe regering onder leiding van Raúl Castro lijkt klaar om knopen door te hakken. Ze moet complexe problemen oplossen, zoals de dubbele munteenheid en de lagen lonen. De kans is groot dat Cuba de convertibele peso (CUC) devalueert.
Cuba kent momenteel een ingewikkeld muntsysteem met twee verschillende munteenheden. Enerzijds is er de nationale peso, anderzijds de convertibele peso (CUC), ook wel toeristendollar genoemd. Momenteel is de wisselkoers 25 Cubaanse pesos voor één convertibele peso, maar volgens de geruchten zou die zakken naar 20, 16 of zelfs 13 pesos voor een CUC.
In zijn eerste toespraak als president eind februari beloofde Raúl dat hij eerst en vooral de economie zou aanpakken, en sindsdien gonst het in Cuba van de geruchten en speculaties. “Ze zeggen dat ze de convertibele peso zullen devalueren ten opzichte van de nationale munt”, zegt een vrouw in de wachtrij voor een wisselbureau in Havanna.
“Als het klopt, dan zal dat een goede zaak zijn voor de mensen die hun salaris in Cubaanse pesos krijgen”, zegt de vrouw. “Maar niet voor mensen zoals ik, die afhankelijk zijn van wat familie in het buitenland opstuurt.”

Hotelportier rijker dan arts


Pavel Vidal, een deskundige van het Centrum voor Studies van de Cubaanse Economie in Havana, zegt dat de positie van de Cubaanse peso ten opzichte van de CUC versterkt kan worden dankzij de groei van het bruto binnenlands product en de dienstensector. Vidal maakt zich sterk dat een groot deel van de Cubaanse bevolking er wel bij zal varen en “dat de instroom van harde valuta niet zal verminderen.”
Maar Cubanen die een deel van hun inkomen van familie uit het buitenland krijgen of harde valuta verdienen in de toeristische industrie, zullen hun koopkracht aanzienlijk zien verminderen. Naar schatting 60 procent van de Cubanen heeft toegang tot harde valuta, zoals dollars en euro’s. De dubbele munt zorgt voor grote ongelijkheid in Cuba. Wie in de toeristische sector werkt, zoals hotelportiers en taxichauffeurs, verdient soms in één dag wat een arts, die door de staat betaald wordt, in een hele maand verdient.
De geruchten over een mogelijke devaluatie hebben voor lange rijen gezorgd aan de wisselbureaus in verschillende Cubaanse steden. Veel Cubanen willen snel hun CUC’s van de bank afhalen en wisselen voor Cubaanse peso’s.
Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat de devaluatie er ook daadwerkelijk komt. “Ik denk dat de reactie van de bevolking overtrokken is en berust op een verkeerde interpretatie van Castro’s toespraak”, zegt econoom Armando Nova. Hij ziet geen oplossing in de  graduele devalutatie van de CUC, maar wel in het opdrijven van de binnenlandse productie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.