Cyprus blijft zoeken naar hereniging

Een van de oudste conflicten op het Europese continent is een stap dichter bij een oplossing gekomen. Dat gelooft men toch, nu Griekse en Turkse leiders opnieuw herenigingsonderhandelingen starten op 3 september.
Cyprus staat voor een permanente scheiding als er geen oplossing kan gevonden worden voor het conflict tussen de Griekse en Turkse gemeenschap over ingewikkelde onderwerpen als de teruggave van eigendommen en het delen van veiligheid en macht. Nog een heikele kwestie is het recht op terugkeer van vluchtelingen aan beide zijden. Zal Cyprus het deze keer, na 34 jaar van herhaalde mislukkingen, een overeenkomst te bereiken?
Waarnemers op het eiland waarschuwen voor het teveel aan zelfvertrouwen van de regering van eerste minister Dimitris Christofias. Die regering bestaat uit een coalitie van krachten die sterk tegen een hereniging zijn. Christofias moet iedere oplossing aan een bevolking verkopen die iedere plan voor hereniging beschouwt als onjuist, oneerlijk en eenzijdig in het voordeel van de Turkse Cyprioten. En opiniepeilingen in het noordelijke deel van het eiland tonen dat een meerderheid van de Turkse Cyprioten voorstander is van een tweestaten-oplossing. Met andere woorden: een permanente opdeling van het eiland.
Sinds de Turkse militaire invasie van 1974 zijn er meerdere diplomatieke initiatieven ondernomen gericht op de hereniging van Cyprus, de meest recente in 2004. Stuk voor stuk zijn deze mislukt. Er is geen garantie voor succes en Europese diplomaten zeggen dat er nog steeds een lange weg te gaan is. De Europese Unie heeft een vitaal belang in het oplossen van het conflict in Cyprus. Zolang er geen oplossing is voor Cyprus, blijft een eventueel Turks lidmaatschap van de Europese Unie immers controversieel.
De toekomst ziet er donker uit. Zoals de zaken er nu voorstaan is een oplossing van het conflict in Cyprus weinig waarschijnlijk in de nabije toekomst. Het juiste evenwicht vinden, waarbij zowel de Griekse Cyprioten tevreden zijn zonder daarbij de Turkse Cyprioten te verliezen, wordt een moeilijke oefening.
Het is waar dat het gewelddadige conflict op het eiland ondertussen tot een einde is gekomen. Maar er is, langs de andere kant, nog geen akkoord bereikt. Momenteel bestaat er aan beide zijden een de facto aanvaarding van de huidige situatie.
Israel Rafalovich is journalist en analyst in Den Haag (Nederland).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.