Dakloze Latino's verstoken van hulp in rampgebied

Onder de daklozen in het rampgebied in Louisiana bevinden zich zo’n 300.000 migranten uit Centraal- en Zuid-Amerika, de meerderheid zonder wettige verblijfsvergunning. Regeringen en sociale organisaties proberen uit te vissen wat er met hun landgenoten is gebeurd. Dat lukt voorlopig niet, onder meer omdat Washington beperkingen oplegt.

Katrina trof zo’n 300.000 immigranten uit Mexico, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika, schatten de autoriteiten van de landen in die regio. Hoeveel er daarvan de orkaan doorstaan hebben, is moeilijk te zeggen.

Het is voorlopig erg moeilijk om Latijns-Amerikaanse slachtoffers te identificeren en hen te bereiken met hulp. Bovendien beperkt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijke inspanningen voor onze onderdanen, zegt Norman García, ambassadeur van Honduras in de VS. Washington laat alleen financiële donaties toe, via het Rode Kruis. Garcia schat dat er in de wijde omtrek van New Orleans 140.000 mensen uit Honduras wonen.

De regering-Bush accepteert wel hulp van Mexico. Dat land stuurt een team dokters, reddingswerkers en militairen. De Mexicaanse regering zoekt naar eigen zeggen 100.000 landgenoten in het gebied dat getroffen werd door de orkaan. Buitenlandminister Luis Derbez zei maandag weet te hebben van drie dodelijke slachtoffers, maar dat aantal zal allicht oplopen. De Mexicaanse ministers hebben de toelating om de komende dagen af te reizen naar het rampgebied om de prioriteiten van de Mexicaanse hulpactie te bepalen.

De nood is hoog, zegt Carlos Gonzáles, de Mexicaanse consul in de Texaanse stad Houston, waar duizenden vluchtelingen bivakkeren. Veel vluchtelingen zonder papieren mijden de opvangplaatsen omdat ze vrezen gerepatrieerd te worden.

De consuls en ambassadeurs van Honduras, Nicaragua, Peru en El Salvador zitten vast aan de rand aan de rand van het getroffen gebied. Voorlopig zit er niets anders op dan de vluchtelingen daar op te vangen en meldlijnen te openen.

Orkaan Katrina zorgt voor een buitgewone mobilisatie van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap, zegt de Hondurese ambassadeur. Consulaten en migrantenorganisaties uit de hele regio steken de koppen bij mekaar om hulp te bieden. Maar de consulaten kunnen niet opereren zoals ze zouden wensen in het gebied; Buitenlandse Zaken geeft ons geen toelating, zegt Garcia. We hebben alleen nieuws van 300 Hondurezen die dakloos maar verder veilig zijn. Hoeveel landgenoten er gedood zijn, weten we niet. De regering geeft ons geen toelating om de slachtofferlijsten in te kijken.

Ook Brazilië, Cuba, Guatemala, Honduras, Panama en Venezuela bieden logistieke hulp aan, maar daarop heeft de Amerikaanse regering nog niet gereageerd.

De Centraal-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie (BCIE) tekent naar eigen zeggen een project uit om structurele hulp te bieden aan de Centraal-Amerikaanse slachtoffers van de orkaan. De BCEI financiert de reconstructie van de landen die in 1998 getroffen werden door de orkaan Mitch, die 18.000 doden maakte. In Centraal-Amerika beseffen we hoe moeilijk het is voor overlevenden om opnieuw te beginnen als je alles verloren hebt, zegt Carlos Avila van de BCEI. De bedoeling van het project, dat nog in de ontwerpfase zit, zou zijn om mensen uit Centraal-Amerika te helpen de draad van hun leven in de VS opnieuw op te pakken. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.