Dalende geboortecijfers baren Azië zorgen

Een sterke daling van de geboortecijfers in Japan, Zuid-Korea, China en Singapore zorgt ervoor dat kraamklinieken in die landen steeds leger worden. Een onwelkome trend, want kinderen zijn nodig om de aankomende vergrijzing het hoofd te kunnen bieden.
Volgens Andrew Mason van het East-West Centre (EWC) in Honolulu, heeft Singapore een geboortecijfer bereikt van 1,2 per vrouw. Zuid-Korea heeft met iets minder dan 1,1 kind per vrouw het laagste geboortecijfer ter wereld. In China, waar nog steeds een één-kind-politiek wordt gevoerd, ligt het cijfer op 1,6 (1,8 volgens de Chinese overheid), zegt Mason.
China krijgt binnen niet al te lange tijd te maken met een snelle vergrijzing, zegt hij. “Hoe snel dat gaat gebeuren, hangt af van hoe strikt de één-kind-politiek in de toekomst blijft.”
Sinds begin jaren negentig probeert Japan zowel huwelijken op jonge leeftijd als grotere gezinnen aan te moedigen. Maar tot nu toe hadden die pogingen weinig succes. Momenteel telt Azië 3,7 miljard inwoners. De rest van de wereld telt 2,9 miljard mensen. In totaal heeft de wereld 6,6 miljard bewoners.
“Vrouwen in Zuid-Korea zijn hoogopgeleid en vaak economisch zelfstandig”, zegt Minja Kim Choe, genderexpert van het EWC. “Ze houden er niet-traditionele ideeën op na als het om het huwelijk en kinderen krijgen gaat.” Uit recent onderzoek blijkt volgens haar dat Koreanen, zowel mannen als vrouwen, het huwelijk niet zien als “noodzakelijk om een bevredigend leven te leiden.”
De Zuid-Koreaanse regering heeft al een ‘baby-bonus’ geïntroduceerd om het krijgen van kinderen aan te moedigen. Ook kwamen er betere regelingen voor zwangerschapsverlof en kinderopvang.
Tijdens meerdaagse bijeenkomst van de VN-Commissie voor Bevolking en Ontwikkeling, die vrijdag werd afgesloten, wees de Chinese vice-minister voor Nationale Bevolking Jian Fan op de Chinese resultaten met betrekking tot gezinsplanning. Het geboortecijfer in China daalde volgens hem van 5,8 in 1970 tot 1,8 nu.
Fan wees ook op de uitdagingen voor China, dat een economische groei kent van gemiddeld 9,6 procent per jaar. Bevolkingskwesties bemoeilijken pogingen van het land om een evenwichtig duurzaam ontwikkelingsbeleid te voeren.
Om de gevolgen van de lagere geboortecijfers op te vangen, moet op veel verschillende fronten actie worden ondernomen, zei Thoraya Obaid, uitvoerend directeur van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). Die actie kan variëren van het ontwikkelen van een gezinsvriendelijk beleid tot internationale migratie. Een daling van het aantal werkenden zou kunnen worden opgevangen door migranten toe te laten. Een aantal landen heeft al gekozen voor die optie.
Het UNFPA riep op tot een meer humaan en ordentelijk migratiesysteem dat de rechten van de migranten beter beschermt, vooral waar het vrouwen en jongeren betreft. “Als er goede regelgeving is, dan kan migratie een win-winsituatie opleveren voor zowel de ontvangende landen als de landen van herkomst”, aldus Obaid. MDG3 IPS (JS)
Thalif Deen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.