Dam op Mekong doodsteek voor 's wereld grootste vissen

Een groot dammenproject op de benedenstroom van de Mekong zal grote meervallen afsnijden van hun paaigronden in Thailand en Laos. Naast de reuzemeerval, die nu al bedreigd is, komen nog drie andere van de tien grootste vissen ter wereld in gevaar, zo blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds.
Het report “River of Giants: Giant Fish of the Mekong” windt er geen doekjes om: de populatie reuzemeervallen is in de voorbije jaren al met 90 procent gedaald, en de reuzepangasius wordt niet meer in het wild gespot. De nieuwe dam kan de doodsteek zijn voor beide soorten. Ook de zoetwaterpijlstaatrog en reuzekarper komen ernstig in gevaar.

Het Wereldnatuurfonds stelt voor de goedkeuring van de dam uit te stellen en eerst prioriteit te geven aan dammen op rivieren waar al damprojecten zijn. Op die manier wordt er tijd gewonnen om de impact van de nieuwe plannen op het milieu goed te bestuderen. Op dit moment zijn er elf dammen gepland op de benedenstroom van de Mekong.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.