Darfour-missie heeft gebrek aan materieel

De Verenigde Naties hebben uit zestien landen steun ontvangen voor een 26.000 man sterke vredesmissie in de Sudanese regio Darfour. De VN zitten echter nog steeds dringend verlegen om helikopters. Die zijn nodig voor snelle troepenverplaatsingen.
De zestien landen hebben aangeboden troepen of logistieke steun te leveren voor de gemengde missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie. De meeste troepen komen uit tien Afrikaanse landen: Burkina Faso, Egypte, Ethiopië, Gambia, Ghana, Kenia, Malawi, Mali, Niger en Senegal. De overige blauwhelmen komen uit Bangladesh, Jordanië, Nepal en Thailand. Nederland en de Scandinavische landen leveren technische en medische steun.
Jean-Marie Guehenno, ondersecretaris-generaal voor Vredesoperaties van de VN, zei gisteren dat er nog dringend behoefte is aan grondtransport, transporthelikopters en lichte gevechtshelikopters. Op de vraag of Europese landen hierin moeten voorzien, zei hij dat rekent op een antwoord uit “welk land dan ook, op welk continent dan ook”, gezien de situatie in het door geweld verscheurde Darfour.
De missie heeft minimaal 24 helikopters nodig: 18 transporthelikopters en 8 gevechtsheli’s. Darfour is een uitgestrekt gebied met een wijdverspreide bevolking. “We kunnen de burgers alleen beschermen als we mobiel zijn en vuurkracht hebben.”
Guehenno zei dat het nog ongeveer een half jaar kan duren voordat de vredesmissie op volle kracht in Darfour aanwezig is. Hij verwacht dat voor het einde van deze maand een hoofdkwartier en twee infanteriebataljons geïnstalleerd zullen zijn in Darfour.
De Verenigde Naties schatten dat het geweld in Darfour de afgelopen jaren het leven heeft gekost aan meer dan 200.000 mensen. Twee miljoen mensen raakten ontheemd.
De vredesmissie is nog altijd wankel. Aanslagen waarbij vorige maand tien leden van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie omkwamen, dreigen niet alleen de aanstaande vredesbesprekingen in Libië te ondermijnen maar ook de stationering van de vredestroepen. Na een eerdere aanslag op vredestroepen maakte Senegal volgens sommige berichten aanstalten zich terug te trekken uit de missie. Guehenno zei geen formele of informele mededelingen over terugtrekking te hebben ontvangen van de zestien landen, ook niet van Senegal.
In juli keurde de Veiligheidsraad van de VN de stationering van een 26.000 man tellende vredesmacht voor Darfour goed. Het gaat om 19.000 militairen, 600 politiemensen en 5.500 man burgerpersoneel.
De Darfour-missie is de grootste missie ooit en overtreft qua aantal militairen de missie in de Democratische Republiek Congo. Daar zijn 17.000 militairen gestationeerd.
Sinds 2004 is AMIS, een missie van de Afrikaanse Unie (AU), actief in Sudan. De nieuwe gezamenlijke VN-AU-missie (UNAMID) moet deze missie opvolgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.