Davos bespreekt kredietcrisis

In het Zwitserse Davos zijn bedrijfsleiders en politici sinds woensdag samengekomen voor het Wereld Economisch Forum. John Vandaele van MO* geeft in Feyten of Fillet uitleg over wat er daar besproken wordt.
Wat doen die hoge heren en dames daar eigenlijk in Davos? Is dat een gezelligheidsclub? Gaat dat puur over netwerken op hoog niveau of is dat een groep die echt macht heeft?
John Vandaele: Die vereniging van mensen in Davos hebben formeel geen macht, maar daar kunnen wel consesussen gesmeed worden, afspraken gemaakt worden, maar het is niet te vergelijken met de Verenigde Naties die formeel namens alle regeringen van de wereld kunnen spreken.

Maar dit waren bijvoorbeeld wel de jongens die gezegd hebben: globalisering, dat is het ordewoord van de komende jaren?
Wel, laat ons zeggen dat zij inderdaad het denkwerk, de consensus rond globalisering daar hebben gebouwd.
Dat heeft dan nu wel een sterke knal gekregen?
Eén belangrijk idee achter die globalisering was: geef ondernemers alle vrijheid en iedereen wordt daar beter van. We hebben nu gezien dat dat toch niet helemaal klopt -om dat zacht uit te drukken- en een van de vragen zal zijn: hoe gaan we dat in de toekomst doen? Gaan wij die financiële sector gewoon laten voortboeren, of komen er meer regels? Dat ik zeker een vraag die daar aan bod zal komen, maar je zal daar ook wel verschillende belangen hebben.
Alhoewel ik vernomen heb dat grote bankiers minder dan andere jaren dan aanwezig zijn, ofwel omdat ze ontslagen zijn, ofwel omdat ze door de gebeurtenissen toch een toontje lager zingen. Anderzijds zijn er meer regeringsleiders dan andere jaren, normaal zijn dat er 20 tot 30, nu zijn er 45.
Vorig jaar waren dat de jongens die de kredietcrisis niet hadden zien komen. zijn het dan wel heren waar wij van onder de indruk moeten zijn?
Het doet natuurlijk iets af van het aureool van macht en alwetendheid. Ik denk dat iedereen daar nu wel een toontje lager zal zingen. Ik hoop dat de belangrijke vragen als wat we gaan doen met de financiële sector, aan bod gaan komen. Er staat heel wat op de agenda, zoals vrijhandel. Ook daar zijn er landen die beginnen twijfelen of dat wel zo verstandig is. Poetin, die komt naar Davos, heeft beslist om alle buitenlandse wagens met 100% te belasten om de eigen industrie, producenten van wagens, meer werk te geven.
Protectionisme?
Dat spookt hangt niet alleen rond Rusland, maar ook tussen de VS en China zijn er spanningen op dat vlak. Het zijn belangrijke tijden.
Heb jij de indruk dat er rond regulering van de financiële sector meer goodwill is?
Ik denk dat het moeilijk is om daarover te veralgemenen. Binnen de financiële sector zal men daar het meest tegen zijn. Binnen de reële economie, dus alle andere bedrijven, zal daar minder weerstand tegen hebben. Belangrijke bedrijfsleiders in België waren gewonnen voor een Tobintaks, een belasting op het wisselen van geld, zoals de baas van Telindus.
Maar als je dat vraagt aan de banksector -ik heb daar destijds nog over gesproken met Verwilst- is die tegen. Hij vroeg waarom zij daar nu voor moeten bestraft worden. Ik denk dat klimaat gunstiger is om daarin een beetje verandering te brengen. Dat er gezegd zal worden: financiële sector, nu mag je ook wel iets terug doen nadat je de wereld aan de rand van de afgrond hebt gebracht.
Zo’n Verwilst, kan die daar zomaar naartoe?
Als je als bedrijfsleider voldoende geld op tafel legt, kan je binnen. Vertegenwoordigers van vakbonden, ngo’s en regeringsleiders, die worden gevraagd. Dat is natuurlijk een minderheid. De grote meerderheid zijn de bedrijfsleiders die de hele organisatie financieren. Om de zaak aantrekkelijk te maken worden politieke leiders en ook topleiders uit vakbonden of ngo’s, zoals Greenpeace. Dan kunnen bedrijfsleiders ook eens horen wat daar beweegt, hoe daar gedacht wordt.
We zullen wel merken aan het beleid van de wereldleiders wat er uit Davos gekomen is.
Laat ons zeggen dat Davos een van de vele elementen is die meespeelt, die het klimaat bepaalt van wat er binnen de economische-politieke elites aan het groeien is, van wat er nu moet gebeuren om die crisis aan te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.