In de ban van moordplan tegen president

De Paraguayaanse president Nicanor Duarte Frutos maakte zondag ongewild een landing in Ciudad del Edste aan de grens met Brazilië. Niet om de beroemde watervallen van Uguaçu te bewonderen, maar omdat hij vreesde uit de lucht geschoten te worden. De vermeende aanslag is doorgestoken kaart, suggereert de oppositie.





Duarte Frutos kwam terug van vakantie op een paradijselijk Braziliaans strand toen zijn piloot het bericht opving onmiddellijk te landen. De Braziliaanse geheime dienst meldde dat zes Braziliaanse moordenaars in dienst van de Paraguayaanse maffia de grens waren overgestoken om het vliegtuig van de president neer te halen met luchtafweerraketten. Waarop het presidentiële vliegtuig, op weg naar Asunción, uitzwenkte richting Ciudad del Este om daar een noodlanding te maken. De dag nadien bereikte Duarte Frutos met een konvooi over de weg de hoofdstad.

Het moordplan beheerst het politieke toneel in Paraguay, dat een traditie van vermoorde leiders kent. Vice-president Luis María Argaña, in 1999 vermoord, was het jongste slachtoffer. Zijn voorganger Angel Roberto Seifart werd in 1996 het slachtoffer van een mislukte aanslag. In de kranten wordt nu volop gespeculeerd over de betrokkenheid van generaal Lino Oviedo. Die wordt gezocht voor de moord op Argaña.

De regering en de regerende Coloradopartij zijn erg zuinig met commentaar. Maar veel politieke waarnemers en oppositieleiders stellen het bestaan van het rapport van de Braziliaanse inlichtingendienst in vraag. Het verhaal is een poging om de aandacht van de publieke opinie af te leiden van krantenkoppen die slecht zijn voor het imago van de regering, en voor de president in het bijzonder, zegt politiek en economisch commentator Félix Lugo. De politie schoot vorige vrijdag twee boeren dood tijdens een protestmars en het leger kwam in opspraak door een wapendiefstal waar militairen bij betrokken waren. Als het Braziliaanse rapport al bestaat, dan werd het gelekt om de voorpagina’s in te palmen, meent Lugo.

Ook oppositieleider Julio César Francovan de sociaal-democratische PLRA denkt dat het mogelijk om een farce gaat. Tot de regering meer details vrijgeeft, weten we eigenlijk niet wat er gebeurd is.

Politoloog Sergio Britos acht het bestaan van een moordplan tegen de president plausibel. Sinds het aantreden van de 47-jarige Duarte Frutos in augustus zijn er mensen die aanzien en macht verliezen. Britos acht het mogelijk dat die groepen belang zouden hebben bij een dode president, of mogelijk louter bij geruchten, want Paraguay is een land waar geruchten worden gebruikt om politieke tegenstanders te intimideren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.