De Gucht zorgt voor relletje in Servië

De ondertekening van het Europese Stabilisatie- en Associatieakkoord (SAA) met Servië geldt niet voor Kosovo. Met deze uitspraak aan het Servische persagentschap Tanjug heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, voor extra verkiezingskoorts gezorgd in Servië.
De Serviërs kiezen nu zondag, 11 mei, een nieuw parlement, en volgens François Delhaye, adjunct-woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, proberen sommige partijen in het land de ondertekening van het akkoord voor te stellen als een formele erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo. “Iets wat niet klopt, aangezien er binnen de Europese Unie geen eensgezindheid bestaat over de erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat”, zegt Delhaye.
“Wat minister De Gucht gezegd heeft, komt erop neer dat het akkoord, wat België betreft, enkel voor Servië geldt, aangezien ons land Kosovo erkent heeft als nieuwe staat”, zegt François Delhaye, adjunct-woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Servische provincie Kosovo heeft op 17 februari de onafhankelijkheid uitgeroepen, iets waar Servië zich weigert bij neer te leggen.

“Vernedering voor Servië”


De woordvoerder van de Democratische Partij van Servië (DSS), Andreja Mladenović, zegt tegen het Servische radio- en tv-station B92 dat de uitspraken van De Gucht “vernederend zijn voor Servië”. Parlementslid Slobodan Samardžić vreest dat het SAA -eerder dan een akkoord om Servië te integreren in Europa- vooral een poging is van de EU om van Kosovo een NAVO-lidstaat te maken. Vojislav Koštunica, de leider van de DSS-partij, zegt dat de uitspraken van De Gucht bewijzen dat het SAA “een schijnvertoning” is.
De Belgische ambassade in Servië heeft ondertussen een mededeling uitgestuurd om de uitspraken van De Gucht te nuanceren: “België wil benadrukken dat de ondertekening van het SAA een duidelijk teken is van ons geloof in de toekomst van Servië in Europa”. Volgens de ambassade heeft de Belgische handtekening onder het akkoord geen gevolgen voor de positie van andere Europese landen die de onafhankelijkheid van Kosovo nog niet hebben erkend.
Met de ondertekening van dat pact zet Servië een eerste stap richting Europese Unie. België en Nederland hebben lange tijd de ondertekening van het pact tegengehouden omdat Servië onvoldoende zou doen om oorlogsmisdadigers op te pakken en uit te leveren. Eind april veegden België en Nederland hun weigering van tafel, op voorwaarde dat Servië beter zou meewerken met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.