De hete adem van onze landbouw

In 2007 stootte de Vlaamse landbouw 8843000 ton broeikasgassen uit, ofte 14 ton per ha landbouwgrond. Meer dus dan wat er ooit geoogst wordt aan graan op diezelfde akker! In deze cijfers zijn uiteraard de emissies voor het telen van de 1 miljoen ton soja die we invoeren, niet verrekend. Deze emissie loopt volgens onze berekeningen op tot minstens 9000000 ton CO2 per jaar.
De 8843000 ton CO2 uit onze landbouw is gedaald. Volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij met 17% t.o.v. 1990, met 29 % volgens Boerenbond. Er is nog onduidelijkheid over een aantal details in de berekening, zo blijkt …
Maar moeten we zo’n kleine reductie van deze torenhoge emissies nu toejuichen? Alle niet uitgestoten CO2 is welkom, da’s een feit, maar onze landbouw kan echt meer dan dat! Landbouw is klassiek altijd een CO2-sink geweest. Het is maar sinds de industrialisering van de landbouw dat bepaalde sectoren zijn beginnen massaal broeikasgassen produceren.

Serreteelt en veehouderij


De serreteelt en de intensieve veehouderij op kop. Maar ook de veelvuldige akkerbewerkingen met ploeg, zware tractor, pesticiden en oogstmachines, zorgen voor zo’n 1 a 3 ton CO2 uitstoot per ha (afhankelijk van de bronnen: VMM en Stedula). Niet omwille van de brandstof van die machines, maar omdat de bodemorganische stof wordt vrij gezet in de vorm van CO2.
Hierdoor gaan ook de bodems er op achteruit: ze worden minder doordringbaar voor water, ze houden minder nutriënten vast zodat mest doorsijpelt naar het grondwater, de onkruiddruk wordt hoger en er wordt N2O geproduceerd dat 300 x sterker de opwarming van de aarde in de hand werkt dan CO2.

Ploegloos werken


De oplossing is tweeërlei en de nodige technologie is voorhanden.
Verhoog het bodemorganische stofgehalte door ploegloos werken in combinatie met bodembedekking. Op deze manier kan er jaarlijks 1 tot 2 ton CO2 opgeslagen worden in de bodem. Hierdoor zal er bovendien minder nood zijn aan pesticiden en meststoffen.
Er zal bovendien minder stikstofoxide aangemaakt worden in de bodem, wat zal leiden tot minder broeikasgasemissies. Het US Department of Energy stelt terecht: “De natuurlijke processen die CO2 uit de atmosfeer halen bevorderen is de meest kosten-efficiënte methode om de atmosferische CO2 gehaltes te beperken.” maar dat moet natuurlijk hand in hand gaan met minder uitstoot van CO2, of het is dwijlen met de kraan open.
Anderzijds kan de landbouw bovengronds tot 30 ton CO2 per hectare vastleggen in duurzame bouwmaterialen. Kemp noemt de koelkast van de toekomst. Als we ook een beetje inzitten met onze voedselproductie, dan kan het zaad zelfs apart geoogst worden. We moeten alleen durven investeren in deze teelt. In al onze buurlanden draaien fabrieken om kemp te verwerken met Vlaamse machines. Ja, we zitten echt vast aan onze exportroeping…
Het is geen kwestie van de negatieve milieueffecten van de landbouw te minimaliseren door dure biotech toepassingen. De landbouw van de toekomst genereert meerwaarde op economisch en ecologisch vlak, gebaseerd op lokale eco-biotechnologie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.