"De Noordpool is Las Vegas niet"

De Noordpool is ook in 2013 blijven opwarmen, blijkt uit de jaarlijkse update van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. De veranderingen hebben niet enkel gevolgen voor het noordpoolgebied zelf, maar ook voor de rest van de wereld.

  • NOAA Climate.gov De oppervlaktetemperatuur van het water rond de Noordpool was in de zomer van 2013 warmer dan het gemiddelde van voorgaande jaren. NOAA Climate.gov

De Nasa en de Amerikaanse klimaatdienst NOAA brengen jaarlijks rapport uit over de staat van de Noordpool, op basis van indicatoren zoals de temperatuur van lucht en oceaan, de grootte van het sneeuwpak, het ijsoppervlak en de vegetatie.

Uit de laatste metingen blijkt dat de Noordpool dit jaar iets dichter zat bij de “normale” waarden dan vorig jaar, maar dat de opwarming zich duidelijk doorzet.

De oppervlaktetemperatuur van het water was in de zomer van 2013 warmer dan het gemiddelde. Dat is waarschijnlijk het gevolg van een vroege terugtrekking van het zee-ijs, en mogelijk ook van een instroom van warm water uit de Atlantische Oceaan. Tegen september was het oppervlaktewater in de Barentszee zo’n 3 graden Celsius warmer dan in 2012, en zelfs tot 5 graden warmer dan het gemiddelde tussen 1977 en 2006.

De Nasa wijst er op dat de gevolgen daarvan niet enkel in het gebied zelf te voelen zijn, maar ook consequenties hebben in de rest van de wereld. “De Noordpool is niet zoals Las Vegas”, zegt Nasa-wetenschapper en medeauteur Howard Epstein “Wat op de Noordpool gebeurt, blijft niet op de Noordpool. De grote veranderingen die we zien in het zee-ijs, sneeuwval en de uitdijende begroeiing – dat zijn allemaal zaken die een impact hebben op de rest van de wereld.”

Vegetatie

Opvallende conclusie van het rapport is dat het noordpoolgebied steeds groener wordt. Naarmate de temperatuur er stijgt, zien steeds meer planten een kans om er te overleven. Het proces was al zichtbaar sinds het begin van de observaties in 1982 en is in Noord-Amerika versneld in de periode 2005-2009.

Het groeiseizoen is sinds ‘82 negen dagen langer geworden. Het areaal aan kleine struiken en bomen in de toendra in Siberië is met een kwart gegroeid sinds de jaren zestig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.