De schoonheid van islam

Een nieuw boek dat niet vertrekt van de post-9/11 debatten, maar van de rijkdom en verscheidenheid van de islam.
Uitgevrij Ludion heeft deel 2 van een handige serie boeken over wereldreligies gepubliceerd. Na Boeddhisme (zie bespreking) is nu Islam aan de beurt. De eerste 5 hoofdstukken zijn integraal gewijd aan het ontstaan van de islam, de stromingen en groeperingen, de theologie en de geloofspraktijk en de culturele, wetenschappelijke, artistieke, en humanitaire invloed. De appendices bestaan uit een kaart die de verspreiding van de islam illustreert, een lijst met de 99 namen van God, een tabel met de Arabische uitspraak samen met  de Nederlandse transcriptie ervan en een lijst met de belangrijkste musea voor islamitische kunst.
De auteur, Gabriele Mandel Khân is een Italiaanse expert op het vlak van de islam en van Arabistiek. Hij is zelf lid van een soefi-orde en benadert het onderwerp dan ook met een mengeling van diepe betrokkenheid en wetenschappelijke eruditie.
Islam is er niet alleen voor de geïnteresseerde leek, maar ook voor de gelovige die voorbij de grenzen van een bepaalde traditie wil kijken en dus ook zaken over zijn of haar geloof woil vernemen die volgens de behoeders van de religieuze doctrine ketters of haram zijn. Een aantal van de afgebeelde objecten, bijvoorbeeld het befaamde tempelierskruis met de figuur van Mohammed, werd nog nooit eerder gepubliceerd. Er komen ook een aantal theologische, doctrinaire, liturgische en esoterische aspecten aan bod die vaak verzwegen worden omdat ze politiek gevoelig liggen.
Naast de intellectueel uitdagende inhoud, is er ook in deze uitgave een enorme rijkdom aan foto’s en reproducties. Die beelden doen meer dan enkele strellingen illustreren, ze brengen autonoom de boodschap over dat de islamitische culturen ook drager zijn van een rijkdom die zelden erkend en nog minder gekend zijn. Voor niet-moslims zijn het confrontaties met het creatieve aspect van de islam, voor moslims zijn het evenzovele uitdagingen om die gelovige creativiteit te herbronnen en te actualiseren. Want een historisch en inhoudelijk overzicht is noodzakelijk onvolledig, aangezien het de actualiteit en de toekomst niet kan insluiten.
Islam door Gabriele Mandel Khân is uitgegeven door Ludion. 364 blzn. ISBN 978-90-5544-740-4

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.