De weg naar democratie gaat over lijken in Libië

De strijd duurt nog onverminderd voort in Libië. Momenteel zijn vooral de steden Sirte, Sabha en Bani Walid het toneel van bloedige confrontaties, bomaanslagen en massale aanvallen tussen aanhangers van Khaddafi aan de ene kant en de NAVO en de opstandelingen aan de andere kant. Beide kampen maken zich schuldig aan schending van de mensenrechten.

Afgelopen maandag uitte Amnesty International kritiek op de wijze waarop de opstandelingen de troepen van Gaddafi proberen te verdrijven. Aanhangers van de oppositie moordden tussen april en juli twaalf leden van Khaddafi’s veiligheidstroepen uit en hielden nog eens tientallen soldaten en sympathisanten van de verdreven Libische leider gevangen. Daarbij werd het doodschieten en het ophangen van gevangenen niet geschuwd.

Amnesty International waarschuwt

Libië kan volgens de mensenrechtenorganisatie in een ‘bloedige spiraal van aanvallen en wraakacties’ terechtkomen als het geweld op deze manier aanhoudt. Hoewel de misdaden van de opstandelingen in het niet vallen bij de werkwijze van Khaddafi’s troepen, beschuldigt Amnesty International hen ook van moord en marteling. Drie maanden lang deed de organisatie onderzoek en kwam tot deze pijnlijke conclusie. Amnesty is van mening dat beide partijen het racisme en de vreemdelingenhaat hebben vergroot. Sub-Saharaanse Afrikanen werden volgens hun onderzoek namelijk steeds vaker mishandeld door gewone Libiërs. Tijdens het begin van de opstand ging ook het gerucht dat Khaddafi zwarte Afrikanen ingezet zou hebben in de strijd tegen de oppositie, waardoor hun veiligheid op openbare plaatsen erg kwetsbaar werd.

Koers overgangsregering

Mustafa Abdel Jalil, leider van de Nationale Overgangsraad, sprak maandagavond vanuit Tripoli het volk toe. Dat is pas enkele weken na de verdrijving van Moammar Khaddafi en zijn leger uit de hoofdstad. Er waren naar schatting tienduizend man op de been om naar de toespraak van Jalil te luisteren. De raad streeft naar de realisatie van een welvarende rechtsstaat met islamitisch recht. De leider was in zijn toespraak vrij duidelijk over de shariawetgeving: deze moet gaan dienen als basis voor de nieuwe regering. Hij plaatste er wel een kanttekening bij: ‘Extremistische ideologieën worden niet getolereerd.’ Om Amnesty gerust te stellen beloofde hij ook dat de interim-regering degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweldadige gruweldaden, terecht zal stellen.

Nieuwe aanvallen NAVO

Vandaag zijn er door de NAVO opnieuw bommen op de steden Sirte en Sabha gegooid. Uit een verklaring van het militair bondgenootschap blijkt dat er een radarsysteem, acht raketsystemen, vijf raketvervoerders en drie militaire voertuigen vernietigd zouden zijn. Ook zijn er acht militaire voertuigen in de buurt van Sabha gebombardeerd. Beide steden zijn nog steeds in handen van Khaddafi’s leger. Geschat wordt dat nog enkele honderden troepen zich zouden verzetten.

De zoektocht naar Moammar Khaddafi gewoon door. Er dook afgelopen nacht weer een audioboodschap op die van de verdreven Libische leider zou zijn. Hij blijft volhouden en roept de Libiërs op tot het einde door te vechten. Niet alleen de leider zelf wordt opgejaagd. Gisteren werd al bekend dat Saadi, zijn zoon, onder toezicht wordt gehouden in Niger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.