Debat over legale wiet laait op in VS

Of het nu aan de economische crisis ligt, of aan de nieuwe politieke wind in Washington, maar er wordt in de VS voor het eerst gediscussieerd over het decriminaliseren van wiet.
President Barack Obama en procureur-generaal Eric Holder hebben aangekondigd dat hun regering geen geld meer gaat steken in het vervolgen van individuen die marihuana roken, als dat in hun staat is toegestaan. Onder Bush gebeurde dat wel. Er zijn zelfs verscheidene medische centra in Californië overvallen die marihuana op medische basis verstrekten.

Tijdens de verkiezingscampagne konden mensen online stemmen op het thema dat ze het belangrijkste vonden. Legalisering van hasj kreeg de meeste stemmen – nog boven het herstel van de economie. Elf staten onderzoeken op dit moment een mogelijke versoepeling van het verbod, en nieuwszender CNBC zond een documentaire uit over de hasjindustrie in de VS.

Belastinggeld



In Californië staat alleen nog maar een boete op het persoonlijk gebruik, maar ook dat zou moeten worden afgeschaft, vindt bijvoorbeeld volksvertegenwoordiger Tom Ammaniano. In plaats daarvan zou er 1,3 miljard dollar (975 miljoen euro) aan belastinggeld geheven kunnen worden. Bovendien zou de straatprijs van hasj kelderen tot de helft van de huidige prijs.

“Het is fantastisch”, zegt Dan Bernath, woordvoerder van het Marihuana Beleidsproject, een lobbygroep voor legalisering. “Het is een uniek moment om onze wetten te hervormen.” Volgens Bernath is hasj het landbouwproduct dat de VS het meeste oplevert, meer dan maïs en tarwe samen. “We hebben het over een cash crop van 36 miljard dollar (27 miljard euro) per jaar. Dat is geld dat we nu aan de drugskartels geven.”

Het is volgens Bernath onzinnig om ieder jaar 872.000 Amerikanen op te pakken. “Dat is duurder dan de hasj zelf.”

Mislukte oorlog



“Ten zuiden van de VS wordt een drugsoorlog uitgevoerd. Zestig procent van het geweld heeft te maken met hasj. We zien een groeiende frustratie in Latijns-Amerika over het falen van het Amerikaans beleid.”

Zelfs drie voormalige Latijns-Amerikaanse presidenten - Cardoso van Brazilië, Gaviria van Colombia en Zedillo van Mexico – hebben in de Wall Street Journal opgeroepen tot een ander beleid. “De oorlog tegen drugs is mislukt. Het is tijd voor een humaner en efficiënter beleid.” De presidenten stellen drie nieuwe principes voor: “de schade van drugsgebruik verminderen, drugsconsumptie verminderen door voorlichting en georganiseerde misdaad hard aanpakken.”

De presidenten vinden bovendien, vanuit het oogpunt van gezondheid, dat “heel zorgvuldig moet worden geëvalueerd of er mogelijkheden zijn om cannabis voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.