Deet blijkt neurotoxisch

DEET, het actieve bestanddeel in veel insecticiden, blijkt schadelijk voor het centrale zenuwstelsel. Onderzoekers dringen aan op snel bijkomend onderzoek om de eerste resultaten te onderbouwen.
Het onderzoek werd gedaan door wetenschappers van het Institut de Recherche pour le Développement in Montpellier en de Universiteit van Angers. “Daaruit bleek dat Deet niet enkel een stof is die het gedrag beïnvloedt, maar ook de activiteit lamlegt van een levensbelangrijk enzym, acetycholinesterase, in zowel insecten als zoogdieren,” zegt hoofdonderzoeker Vincent Corbel.

Deet, dat in 1953 ontdekt werd, is nog steeds het meest voorkomende ingrediënt in insectensprays en een belangrijk middel in de strijd tegen ziektes als malaria. Maar het blijft ook controversieel omwille van de mogelijk schadelijke effecten. In een aantal experimenten vonden Corbel en zijn collega’s dat de stof het enzym acetylcholinesterase stillegt en daarmee gelijkaardig te werk gaat als insecticiden op basis van organofosfaat en carbamaat. Ook zenuwgassen die in chemische oorlogsvoering gebruikt worden zijn sterke acetylcholinesteraseremmers.

Het grote probleem is dat Deet vaak in combinatie met carbamaat gebruikt wordt in insecticiden en dat de giftigheid daardoor versterkt wordt. “Ons onderzoek stelt de veiligheid van Deet in vraag, met name in combinatie met andere chemicaliën. De resultaten tonen het grote belang van onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe insectenverdelgers in de strijd voor de volksgezondheid.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.