Denguevirus op de terugweg in Sri Lanka

Het aantal dengue-infecties en sterfgevallen op Sri Lanka is het afgelopen jaar sterk gedaald. Volgens het Sri Lankaanse ministerie van Volksgezondheid is dat te danken aan een nieuwe, doeltreffende campagne tegen het virus.

Dengue of knokkelkoorts is een dodelijke ziekte die in veel landen opmars is. Maar in Sri Lanka is de epidemie op de terugweg. Tijdens de eerste twaalf weken van dit jaar werden op Sri Lanka 2947 infecties en 29 dodelijke slachtoffers geteld. Ter vergelijking: tijdens de eerste twee maanden van 2010 waren dat 9600 infecties en 64 doden. Tussen 18 en 25 maart van dit jaar werden zelfs maar 71 nieuwe infecties gemeld. Het was een jaar geleden dat er nog minder dan 100 infecties in één week tijd gerapporteerd werden.

Drastische maatregelen

Midden vorig jaar leek het denguevirus zich steeds sneller te verspreiden op Sri Lanka. Gezondheidsexperts werkten drastische maatregelen uit. Vanaf juni werden politieagenten bij illegale vuilnisbelten geposteerd om sluikstorters te ontmoedigen. Overtreders kregen boetes tot dertig euro. Muggen die dengue verspreiden, broeden onder meer in water dat blijft staan in allerlei afval. Gezondheidswerkers trokken het hele eiland rond op zoek naar andere broedplaatsen voor muggen bij mensen thuis, op kantoren en in openbare gebouwen. Er werden gerechtelijke procedures opgestart tegen mensen die weigerden om broedplaatsen schoon te maken. Leger, politie en civiele bescherming voerden ook schoonmaakacties uit en zetten rookkanonnen in tegen de muggen in de steden.

Het ministerie van Volksgezondheid organiseerde bovendien een preventieweek tegen dengue, er werden voorlichtingsprogramma’s op de scholen opgestart en zelfs de private sector deed mee. Volgens gezondheidsexperts is het dankzij deze verenigde inspanningen dat het virus nu op de terugweg is.

Stadsziekte

”Dit is een stadsziekte”, zegt Sudath Peiris, hoofdepidemioloog bij het ministerie, ”de ziekte kon zich zo gemakkelijk verspreiden omdat onze huizen en kantoren uitgelezen plekken boden waar muggen konden broeden.” Volgens Peiris wisten de meeste Sri Lankanen niet dat ze de ziekte hielpen verspreiden. ”Ze dachten er niet aan om hun waterkannen uit te kuisen of zorgvuldig om te springen met  afvalwater. Flesjes, blikjes, autobanden en andere voorwerpen waarin regenwater kan blijven staan, bieden prima broedplaatsen voor de muggen.” 
   
”Het was de bestraffing die het beste werkte”, zegt Peiris, ”mensen werden zich ervan bewust dat ze boetes en gevangenisstraffen riskeerden. Op die manier werden de broedplaatsen snel schoongemaakt.”

Maar volgens Pabha Palihawadena, hoofd van de epidemiologie-eenheid van het ministerie, zijn de problemen nog niet voorbij: ”De moesson komt eraan, dat wordt de echte test.” Ondertussen wil de regering de succesvolle campagne herhalen om de verspreiding van andere ziekten als malaria en filariasis (besmetting met een tropische draadworm) in te dammen.

Hogeresolutiefoto op http://ipsnews.net/pictures/040211MadengueSGV_0030.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.