Deskundigen verdeeld over bestrijding tbc

De Wereldtuberculose dag die gisteren werd gehouden in New Delhi (India) kwam op een moment dat de experts verdeeld zijn over de bestrijding van de ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is optimistisch, Artsen Zonder Grenzen denkt dat de strijd nog lang niet is gestreden.



Elk jaar worden negen miljoen mensen geïnfecteerd met tbc en twee miljoen mensen overlijden aan de ziekte. In een rapport dat de WGO gisteren (woensdag) presenteerde, stelt de organisatie dat het aantal mensen dat behandeld wordt met DOTS (Directly Observed Treatment, Short-Course), stijgt. Ongeveer drie miljoen mensen worden behandeld met DOTS, dat is een miljoen meer dan twee jaar geleden. De behandelmethode die tien jaar geleden werd geïntroduceerd, heeft volgens WGO duizenden mensenlevens gered. DOTS combineert vijf elementen: betrokkenheid van de overheid, opsporing van het virus, een standaardbehandeling van vijf tot acht maanden, efficiënte distributie van medicijnen en een natraject voor de patiënt.

Volgens Artsen Zonder Grenzen (AZG) dreigt echter het gevaar dat de strijd tegen tbc verloren wordt, omdat gebruik wordt gemaakt van verouderde diagnostische tests en medicijnen. De aids-epidemie heeft het tbc-probleem verergerd: doordat het immuunsysteem verzwakt bij aids-slachtoffers, zijn zij extra vatbaar voor tbc.

Een adequate diagnostische test is volgens Rowan Gilies, directeur van Artsen Zonder Grenzen Internationaal, niet voorhanden. Hij vindt dat meer geïnvesteerd moet worden onderzoek en ontwikkeling van medicijnen. Vertegenwoordigers van de WGO die het rapport presenteerden in Genève, erkennen de problemen die AZG schets.
Volgens epidemiologe Catherine Watt van WGO wordt momenteel gewerkt aan nieuwe medicijnen en betere diagnosemiddelen. Het probleem is dat het kortste behandelingstraject nog altijd zes maanden in beslag neemt. Het is erg moeilijk om mensen ervan te overtuigen dat ze echt zo lang medicijnen moet en slikken, zei Brian Williams van WGO.

Volgens Olivier Braunt van Artsen Zonder Grenzen, hoofd van de tuberculose missie in Mumbai (India), zijn de beste medicijnen tussen 1940 en 1960 ontwikkeld. Artsen Zonder Grenzen stelt dat niet vertrouwd moet worden op de goede wil van de farmaceutische industrie, als het gaat om het ontwikkelen van medicijnen voor een doelgroep die weinig koopkrachtig is.

In het WGO-rapport worden 22 landen genoemd waar het percentage tbc-geïnfecteerden relatief hoog is: India, China, Indonesië, Nigeria, Bangladesh, Pakistan, Ethiopië, de Filipijnen, Zuid-Afrika, de Democratische Republiek Congo, Rusland, Kenia, Vietnam, Tanzania, Brazilië, Uganda, Zimbabwe, Mozambique, Thailand, Afghanistan, Cambodja en Birma. In landen waar veel mensen besmet zijn met hiv, de veroorzaker van aids, steeg het aantal tbc-patiënten het snelst.

De WGO streeft ernaar om in 2005 70 procent van alle tbc-gevallen op te sporen en 85 procent daarvan te genezen. In 2002 werd ongeveer 37 procent van het totaal aantal geschatte tbc-gevallen opgespoord. Om de doelstellingen te halen, is volgens de WGO dit jaar 950 miljoen dollar nodig. Het budget voor 2005 is berekend op 1,1 miljard dollar. In 2002 werd 540 miljoen besteed, in 2003 was dat 850 miljoen dollar.

+ World Health Organisation (http://www.who.int/) + WHO report on TB (http://www.stoptb.org) + Doctors Without Borders (http://www.doctorswithoutborders.org/)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.