"Dexia financiert Joodse nederzettingen"

Hoewel de Belgisch-Franse bank Dexia vorig jaar had beloofd geen nieuwe leningen meer toe te laten voor de controversiële Joodse nederzettingen te bouwen, doet de bank dat toch nog, zeggen activisten. Ze plannen protest op de aandeelhoudersvergadering volgende maand.
Hoewel de Belgisch-Franse bank Dexia vorig jaar had beloofd geen nieuwe leningen meer toe te laten voor de controversiële Joodse nederzettingen te bouwen, doet de bank dat toch nog, zeggen activisten. Ze plannen protest op de aandeelhoudersvergadering volgende maand.

In mei vorig jaar beloofde Dexia geen vers geld meer te lenen voor de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Maar dat gaat voor sommige activisten niet ver genoeg. Ze zijn boos omdat een aantal eerdere leningen, die nog lopen tot 2017, niet geannuleerd zijn. “We roepen Dexia op om alle banden met de bezetting te doorbreken”, zegt Mario Franssen van de organisatie Intal. “Hoe ze dat doen, moeten ze zelf weten. We vragen niet om een boycot van Israël, maar de enige oplossing is waarschijnlijk dat Dexia zit terugtrekt uit het land”.

De betrokkenheid van Dexia bij de bezetting raakte bekend in oktober 2008, net toen de overheden van België, Frankrijk en Luxemburg een akkoord sloten om de bank te redden van de ineenstorting. Uit verklaringen van Dexia voor het Israëlische parlement bleek dat de bank leningen voor zeven nederzettingen en drie Israëlische regionale instellingen op de Westelijke Jordaanoever tussen 2003 en 2007.

Jeruzalem



Intal is ook boos over opmerkingen van voormalig eerste minister Jean-Luc Dehaene, momenteel voorzitter van Dexia. Dehaene gaf in 2009 toe dat Dexia voor vijf miljoen euro geleend had aan de nederzettingen, maar hij benadrukte dat leningen aan Jeruzalem daar niet bij gerekend waren omdat “Dexia Jeruzalemn niet als betwist gebied beschouwt “.

Volgens Shir Hever, econoom aan het Israëlisch-Palestijnse Centrum voor Alternatieve informatie, zijn de uitspraken van Dehaene een “duidelijke schending van het Europese recht. Dit is nog een rechtser standpunt dan de Verenigde Staten.”

De uitspraak is ook strijdig met verschillende resoluties van de Verenigde Naties. De VN weigert de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël in 1967 te erkennen en weigert ook het uitroepen van Jeruzalem tot hoofdstad van Israël in 1980.
Intal schat de gecombineerde leningen van Dexia aan Jeruzalem en nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever op 15 miljoen euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.