Diepe wonden na twintig jaar conflict in Kasjmir

Woensdag 8 december was het exact twintig jaar geleden dat de separatistische strijd in Kasjmir is losgebarsten. Met de Internationale Mensenrechtendag in het verschiet (10 december), wordt het hoog tijd dat de Indiase regering voor een politieke oplossing zorgt, zegt Harinder Baweja, journaliste voor het Indiase weekblad Tehelka.
  • Creative Commons by yeswhatokay Volgens de regering van de Indiase deelstaat Jammu&Kashmir is de toestand genormaliseerd en is het conflict "onder controle". Creative Commons by yeswhatokay
Deze week is het exact twintig jaar geleden dat het aanslepende conflict tussen India, Pakistan en de Kashmiri om het statuut van de noordelijke deelstaat Jammu&Kashmir uitbarstte in een gewapende strijd tegen de Indiase staat. Begonnen door eerder seculiere, onafhankelijkheidsgezinde studenten, werd die strijd al snel overgeomen door islamistische strijders die steun, training en wapens kregen vanuit Pakistan. Sommige gewapende groeperingen ijveren voor onafhankelijkheid van Kasjmir, andere voor de aansluiting van het door India gecontroleerde gebied bij Pakistan.

Mensenrechten


Ter gelegenheid van de Internationale Mensenrechtendag organiseert de koepel van niet-gewapende separatistische organisaties in Kasjmir, de All Parties Hurriyat Conference (APHC) een betoging in de hoofdstad Srinagar, meldt de Pakistan Times. De bedoeling is de internationale gemeenschap te wijzen op de mensenrechtenschendingen in Kasjmir.
Dat was ook de klemtoon van het debat dat dinsdag in Brussel plaatsvond op het vernieuwde Kashmir Centre. Verschillende Europese Parlementsleden drukten daar hun steun uit voor de strijd voor mensenrechten in Kasjmir -en daarmee bedoelen ze dan vooral het door India gecontroleerde deel van de vroegere prinselijke staat Jammu&Kasmir. Ook de kersverse Pakistaanse ambassadeur in Brussel, Jalil Abbas Jilani, nam het woord en beklemtoonde dat een oplossing voor het conflict in Kasjmir absoluut noodzakelijk is om te komen tot ‘een duurzame vrede in de regio en zelfs in de wereld’. Daarmee verwijst ambassadeur Jilani duidelijk naar het standpunt dat zonder een -voor Pakistan aanvaardbare- oplossing in Kasjmir er ook geen vrede in Afghanistan of een stevige aanpak van het islamistisch geweld in Pakistan zal komen.
Ook admiraal Mike Mullen, Chairman of Joint Chief Staffs van het Amerikaanse leger, wees gisteren op de noodzaak van een ‘ontspanning’ van de grensconflicten tussen India en Pakistan als sleutel tot een stabilisatie van de regio. De aangekondigde terugtrekking door de Indiase regering van een deel van de troepen in Kasjmir, kan op sterke bijval rekenen van Mullen.

Naar een oplossing?


Volgens de regering van de Indiase deelstaat Jammu&Kashmir is de toestand genormaliseerd en is het conflict onder controle. Hoewel het geweld de laatste jaren inderdaad is gedaald, heeft het twintig jaar aanslepende conflict diepe wonden geslagen. Naast tienduizenden doden, zijn de psychologische gevolgen voor de bevolking van de “kroon van India” niet te overzien.
Vooral vrouwen en kinderen hebben sterk te leiden onder de gevolgen van de gewelddadige geschiedenis. De laatste generatie heeft niets anders gekend dan een gewapend conflict. Volgens Dr. Mushtaq Margoob, vooraanstaand psychiater in de regio, hebben ‘psychologische stoornissen de samenleving in Kasjmir getroffen als een epidemie’. Bijna tachtig procent van de bevolking lijdt onder depressieve stoornissen, vooral in de leeftijdsgroep tussen de 20 en 25 jaar, aldus Margoob.
Naast jongeren zijn de Kasjmirische vrouwen de grootste slachtoffers van het conflict. Zij moeten omgaan met het verlies van echtgenoten en zonen. Een groot aandeel van hen is verslaafd aan opium, verkrijgbaar in de plaatselijke apotheek.
Harinder Baweja roept daarom de Indiase politiek op om eindelijk een einde te brengen aan het conflict in Kasjmir. Ze vraagt zich luidop af of ‘New Delhi ooit de moed bijeen zal rapen om afstand te nemen van containment, en autonomie als een ernstige oplossing zal zien’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.